Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Kemnade: historisch Park in Wijnbergen

Tuin Park Landgoed

De Kemnade 1
7048AC Wijnbergen (gemeente Montferland)
Gelderland

Bouwjaar: 17e/19e eeuw


Beschrijving van De Kemnade: historisch Park

Omschrijving onderdeel 2: Historisch park Het historische park van de buitenplaats De Kemnade wordt begrensd door de Oude IJssel en het Waalsche Water aan de noord- en oostzijde en een in de Middeleeuwen gegraven verbindingsgracht tussen beide aan de westzijde. Buiten dit 'taartpuntvormige' terrein loopt een lange, uit de 17de eeuw daterende oprijlaan weg van het huis in noordoostelijke richting, De Kemnader allee. De verbindingsbrug over de Oude IJssel, zichtbaar op de 19de-eeuwse afbeeldingen, is omstreeks 1890 afgebroken. Van het landschapspark zoals dat in de eerste decennia van de 19de eeuw is aangelegd, is de structuur goed bewaard gebleven. Het betreft een met vele slingerpaden doorsneden wandelbos ten noordwesten van het huis met een rondgaande wandeling begeleid door laanbeplanting die op verschillende momenten doorkruist wordt met gebogen paden. Tussen de hoge bomen zijn in de 19de eeuw laagblijvende bloeiende struiken gezet die voor een groot deel nog aanwezig zijn. Het karakter van het zuidelijk deel wordt bepaald door de moestuin, die aanvankelijk door een gemetselde muur was afgescheiden van de rest van het park. Het fundament van de muur is in de grond traceerbaar. Tegen de (fundamenten van de) muur staat een moerbei uit het begin van de 19de eeuw en een meidoorn uit de tweede helft van de 19de eeuw. De tuinmuur en de moerbei staan al afgebeeld op een schilderij uit 1811, in het bezit van de eigenaars. De toegang tot de moestuin wordt gemarkeerd door een forse eik en een es van minstens 150 jaar oud. Voor het huis staat een eveneens omstreeks 150 jaar oude magnolia. Waardering Het historische park, behorend tot de buitenplaats De Kemnade is van belang: - wegens de ouderdom; - de goed bewaarde hoofdstructuur met waterlopen, slingerpaadjes en rondwandelingen; - de formele laan uit de 17de eeuw; - als voorbeeld van een kleinschalige, landschappelijke aanleg uit het begin van de 19de eeuw; - de functioneel-ruimtelijke relatie met het hoofdgebouw De Kemnade. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526301
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Kemnade: historisch Park in Wijnbergen

De Kemnade: hoofdgebouw

De Kemnade 1
Wijnbergen (Gemeente Montferland)
Omschrijving onderdeel 1: Hoofdgebouw Het hoofdgebouw bestaat uit een toren en een gedeelte van de kelders van het oude huis De Kemnade wa..

Watertoren

Oude Terborgseweg 208
Doetinchem
Inleiding WATERTOREN uit 1938 naar ontwerp van de architect G.J. Postel Hzn. De toren is 40,6 meter hoog en bezit twee, naast elkaar gelege..

Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Oud-Wisch

Bij Slingerparallel
Terborg (Gemeente Oude IJsselstreek)
Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Wisch. Datering: Middeleeuwen.

Eenklaviersorgel met negen registers in de R.K. Kerk St. Martinus

Doetinchemseweg 9
Doetinchem
R.K. Kerk St. Martinus te (Wijnbergen) Doetinchem, vanwege een eenklaviersorgel met negen registers. In 1872 gemaakt door J.H. Derdack. Derd..

Auroramolen

Oude Wehlseweg 1
Doetinchem
Korenmolen "Aurora". Ronde bakstenen bovenkruier, 1870, gerestaureerd 1953.

Kaart & Routeplanner

Route naar De Kemnade: historisch Park in Wijnbergen

Foto's (6)