Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Kemnade: hoofdgebouw in Wijnbergen

Kasteel Buitenplaats

De Kemnade 1
7048AC Wijnbergen (gemeente Montferland)
Gelderland

Bouwjaar: 1495-1505


Beschrijving van De Kemnade: hoofdgebouw

Omschrijving onderdeel 1: Hoofdgebouw Het hoofdgebouw bestaat uit een toren en een gedeelte van de kelders van het oude huis De Kemnade waarop in 1957 een nieuw gebouw is neergezet. De aan de buitenzijde zestienhoekig en aan de binnenzijde ronde toren dateert van omstreeks 1500. De toren is opgetrokken van rode baksteen, afgewisseld door natuurstenen banden. De twee boven elkaar gelegen ruimtes zijn met kruisribgewelven afgedekt. De ribben worden in het midden door een achtzijdige pijler opgevangen. Op verschillende plaatsen zijn vensters ingehakt. Van de oude kelders behorende tot het 15de-eeuwse huis is alleen de kelder onder het gebouw van 1957 bewaard gebleven. De tweede kelder, onder het huidige terras, is in 1957 gedicht. De kelder wordt overwelfd door een kruisribgewelf dat in het midden wordt opgevangen door een vierkante pijler met inspringende hoeken. Waardering Het Hoofdgebouw bestaande uit de toren en kelder van het afgebroken middeleeuwse huis De Kemnade, behorend tot de historische buitenplaats De Kemnade, is van belang: - wegens de ouderdom; - wegens de architectuurhistorische en bouwhistorische waarde van toren en kelders; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met het park; - wegens de beeldbepalende situering in het landschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526300
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Kemnade: hoofdgebouw in Wijnbergen

De Kemnade: historisch Park

De Kemnade 1
Wijnbergen (Gemeente Montferland)
Omschrijving onderdeel 2: Historisch park Het historische park van de buitenplaats De Kemnade wordt begrensd door de Oude IJssel en het W..

Watertoren

Oude Terborgseweg 208
Doetinchem
Inleiding WATERTOREN uit 1938 naar ontwerp van de architect G.J. Postel Hzn. De toren is 40,6 meter hoog en bezit twee, naast elkaar gelege..

Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Oud-Wisch

Bij Slingerparallel
Terborg (Gemeente Oude IJsselstreek)
Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Wisch. Datering: Middeleeuwen.

Eenklaviersorgel met negen registers in de R.K. Kerk St. Martinus

Doetinchemseweg 9
Doetinchem
R.K. Kerk St. Martinus te (Wijnbergen) Doetinchem, vanwege een eenklaviersorgel met negen registers. In 1872 gemaakt door J.H. Derdack. Derd..

Auroramolen

Oude Wehlseweg 1
Doetinchem
Korenmolen "Aurora". Ronde bakstenen bovenkruier, 1870, gerestaureerd 1953.

Kaart & Routeplanner

Route naar De Kemnade: hoofdgebouw in Wijnbergen