Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schellerberg, tuinsieraden in Zwolle

Tuin Park Landgoed

Schellerbergweg 18
8017BN Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 17e eeuw (tuinbeelden, sokkel) 18e eeuw (tuinvazen) 1700 17e eeuw (tuinbeelden, sokkel) 18e eeuw (tuinvazen)


Beschrijving van Schellerberg, tuinsieraden

Omschrijving onderdeel 5: (Bij Schellerbergweg 18 en 18A) TUINSIERADEN De tuinsieraden van de historische buitenplaats Schellerberg bestaan uit (A) vijf TUINBEELDEN op SOKKELS , (B) SOKKEL en (C) twee TUINVAZEN. Ad A: de vijf 17de-eeuwse tuinbeelden staande op sokkels aan de achterzijde in de tuin staan zijn erfstukken van de familie Schoorer. De beelden, oorspronkelijk zes stuks, zijn afkomstig van Sint Jan Ten Heere, een landgoed te Middelburg. Half voor en onder de bomen die het gazon achter het huis afbakenen staan aan de westzijde van het gazon drie beelden, aan de oostzijde twee. Oorspronkelijk stonden er zes beelden. De marmeren beelden op hardstenen sokkels stellen een vrouw en man, neger en negerin en een monnik voor. Ad B: 17de-eeuwse zandstenen sokkel, bestemd voor een zonnewijzer, thans staande op het gazon ten zuiden van het buitenhuis. Ad C: twee 18de-eeuwse zandstenen, tuinvazen, geornamenteerd met guirlandes en rozetten, thans geplaatst bij de veranda. Waardering De tuinsieraden behorende tot de historische buitenplaats Schellerberg is van algemeen belang vanwege: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege het karakteristieke materiaalgebruik en vormgeving; - vanwege de ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526288
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huize Schellerberg

Schellerberg is een landgoed met landhuis bij de Nederlandse stad Zwolle. Het is gelegen op een oude rivierduin aan de Schellerbergerweg. Het wordt voor het eerst genoemd in een akte in 1379.[1][2] Eeuwenlang was het erve op het goed bij de landeigenaar in gebruik als spieker, pas na ongeveer 1740 is er sprake van een buitenplaats. Het tegenwoordige pand dateert van 1876 en is een rijksmonument.[1]

Naam

De naam Schellerberg zou volgens sommigen afgeleid zijn van het woord 'swallow', dat in het Engels 'ondiep' of 'doorwaadbaar' betekent. Het zou dan geen toeval zijn dat Zwolle, wat afgeleid is van Swolla ook veel op dit woord lijkt. Het woord berg slaat op de rivierduin waarop het landgoed gesitueerd is.[3]

Geschiedenis

Door vererving viel het goed in 1604 toe aan de familie Greven.[1][4] Omstreeks 1740 moet de bewoning van het landhuis zijn begonnen, Henricus Ravesteyn, echtgenoot van Elisabeth Greven, betrok toen het hoofdgebouw gedurende de zomermaanden. Voor die tijd had het alleen een agrarische bestemming. Eigenaren van het landgoed waren door de eeuwen heen vaak burgemeester van de stad Zwolle.

Aan het begin van de twintigste eeuw raakte het landhuis in verval, het onderhoud werd te kostbaar. Het huis werd te huur aangeboden, waarna verscheidene huurders voor een korte tijd op het landgoed verbleven, maar al spoedig weer vertrokken. In de jaren 50 van de twintigste eeuw leek het lot van het landgoed definitief beslist, omdat de overheid er een haven voor de binnenvaart plande. Omdat dit geen doorgang vond kon Elisabeth Tromp Meesters-Greven het landgoed in stand houden. Haar zoon Willem nam het na haar dood in 1984 over. In eerste instantie bewoonden zij het slechts als antikraak,[1] later besloten zij nieuwe wegen in te slaan door er een natuurcamping te beginnen. Deze camping werd omstreeks 2004 opgeheven en huize Schellerberg werd voor bewoning aan anderen afgestaan.

Tegenwoordig

Ondanks steeds dichterbij komende woonwijken van de stad Zwolle is de buitenplaats relatief rustig gebleven. Men kan een wandeling over het terrein maken, maar moet daarvoor wel in het bezit zijn van een toegangskaart.


Monumenten in de buurt van Schellerberg, tuinsieraden in Zwolle

Schellerberg

Schellerbergweg 18
Zwolle
Omschrijving onderdeel 1: (Schellerbergweg 18 en 18A) Het BUITENHUIS behorende tot de historische buitenplaats Schellerberg werd in 1876 o..

Schellerberg, park

Schellerbergweg 18
Zwolle
Omschrijving onderdeel 2: (Bij Schellerbergweg 18 en 18A) De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG van de historische buitenplaats Schellerberg ..

Schellerberg, dierenverblijf

Schellerbergweg 18
Zwolle
Omschrijving onderdeel 4: (Bij Schellerbergweg 18 en 18A) DIERENVERBLIJF (ook wel aangeduid als hondenhok, fazanterie, hoenderhok of voli..

Schellerberg, koetshuis

Schellerbergweg 18
Zwolle
Omschrijving onderdeel 6: (Bij Schellerbergweg 18 en 18A) KOETSHUIS behorende tot de historische buitenplaats Schellerberg, gebouwd omstre..

Schellerberg, dubbele dienstwoning

Schellerbergweg 20
Zwolle
Omschrijving onderdeel 7: (Schellerbergweg 20 en 22) DUBBELE DIENSTWONING behorende tot de historische buitenplaats Schellerberg, gebouwd ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schellerberg, tuinsieraden in Zwolle