Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadsmuur in Roermond

Militair Object

Wilhelminasingel 7
6041CH Roermond
Limburg

Bouwjaar: 1388-1400


Beschrijving van Stadsmuur

Inleiding Het ruïnecomplex genaamd Cattentoren, gesitueerd aan de Wilhelminasingel, onderdeel uitmakend van de middeleeuwse vesting van de stad Roermond, staat binnen de grens van het beschermde stadsgezicht Roermond. Omschrijving Het ruïnecomplex, bekend als de Cattentoren, bestaat uit (1) de in of kort na 1388 in baksteen en mergel aangelegde stadsmuur, die sinds het begin van de 18e eeuw grotendeels is overdekt door een aarden wal, (2) twee (restanten van) opstallen, t.w. een kelder van (vermoedelijk) een wachthuisje en (de fundamenten van) een kazemat met halfronde hoeken, te dateren tussen het eind van de 16e en het begin van de 18e eeuw en (3) een (restant van een) hoektoren zijnde de hoefijzervormige Cattentoren, gebouwd in of kort na 1388 en verwoest in 1702. Inwendig o.m. een aanzet van een weergangsboog, een taps toelopend schietgat, twee bakstenen trappen (waarvan één met een restant van een hardstenen dektrede) en in de kelder een spitsboog. Waardering Het ruïnecomplex, bekend als de Cattentoren en bestaand uit (1) de in of kort na 1388 aangelegde stadsmuur, die sinds het begin van de 18e eeuw grotendeels is overdekt door een aarden wal, (2) twee (restanten van) opstallen t.w. een kelder van (vermoedelijk) een wachthuisje en (de fundamenten van) een kazemat te dateren tussen het eind van de 16e eeuw en het begin van de 18e eeuw en (3) een (restant van een) hoek-muurtoren zijnde de Cattentoren, gebouwd in of kort na 1388 en verwoest in 1702 vertegenwoordigt het algemeen belang op basis van: - de ouderdom; - de betekenis voor de geschiedenis van de vestingbouwkunde, met name aangaande de zeldzaamheid; - de betekenis voor archeologie, bouwhistorie en architectuurgeschiedenis; - het belang voor de geschiedenis van Roermond; - de samenhang met overige (restanten van) vestingwerken te Roermond; - de historische belevingswaarden en ervaringsmomenten die in en rondom het Cattentorencomplex besloten liggen alsmede de substantiële betekenis voor het beschermde stadsgezicht Roermond. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526241
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stadsmuur in Roermond

stadsmuur met de Spoelpoort

aan het noordelijke deel van de Wilhelminasingel
Roermond
Omschrijving Inleiding De stadsmuur met de Spoelpoort uit de 14e eeuw aan het noordelijke deel van de Wilhelminasingel te Roermond, onder..

Bakstenen bogen, resterend van de stadsmuur

Swalmerstraat 59
Roermond
Bakstenen bogen, resterend van de stadsmuur, XIV, door wegverhoging thans niet meer zichtbaar. Tuinmuur XVIII-XIX.

Huis

Swalmerstraat 61
Roermond
Huis, XVII-XIX, met gepleisterde voorgevel, voorzien van een verhoogd middengedeelte, XIX; de achterbouw eindigend in een puntgevel, XVII, m..

Huis met aan de sterk vernieuwde voorzijde een lijstgevel en aan de achterzijde een puntgevel

Swalmerstraat 65
Roermond
Huis met aan de sterk vernieuwde voorzijde een lijstgevel en aan de achterzijde een puntgevel, XVIII, met vensters in hardsteen.

Bakstenen bogen, resterend van de stadsmuur

Swalmerstraat 65
Roermond
Bakstenen bogen, resterend van de stadsmuur, XIV, door wegverhoging thans niet meer zichtbaar. Tuinmuur. XVIII-XIX.

Kaart & Routeplanner

Route naar Stadsmuur in Roermond