De Zwaluw, schuur in Oudemolen

Molensteeg 10
9484TE Oudemolen (gemeente Tynaarlo)

Beschrijving van De Zwaluw, schuur

Omschrijving complexonderdeel 2: schuur SCHUUR, gebouwd in 1913 als opslag en maalderij en behorende bij de beschermde korenmolen 'de Zwaluw'. De schuur, die oorspronkelijk met riet was gedekt, is in de jaren zestig van de 20ste eeuw aan de noordoostzijde uitgebreid en van blauwe pannen en golfplaten voorzien. Gebouw op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit rode baksteen en gedekt door een aan een der zijden doorgetrokken zadeldak met blauwe pannen en golfplaten (oorspronkelijk riet); windveren; licht getoogde ijzeren zesruitsramen; dubbele deuren in voor- en achtergevel; dito deuren in voorgevel aanheling. Authentiek ijzeren hang- en sluitwerk. INTERIEUR. Gaaf houten dekbalkgebint en houten katrolconstructie, vermoedelijk onderdeel van de vroegere maalderij. Waardering SCHUUR is van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens de ontstaans- en gebruiksgeschiedenis; - wegens de industrieel-archeologische waarde; - wegens de gebint- en katrolconstructie; - wegens de functionele en visuele relatie met de molen uit 1837; - wegens de ligging op een gedeeltelijk door hagen omzoomd terrein; - wegens de opvallende ligging in het vrije veld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)