Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Keuterboerderij met schuur en stookhut in Midlaren

Boerderij

Schutsweg 42
9475PL Midlaren (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Keuterboerderij met schuur en stookhut

Inleiding KEUTERIJBOERDERIJ (omstreeks 1900), met STOOKHUT en SCHUUR, gelegen op ruime afstand van de openbare weg. Het erf wordt aan de voorzijde afgesloten door een haag. Samen met de beschermde keuterij Schutsweg 40 en de als archeologisch monument beschermde hunebedden D3 en D4 ,vormt Schutsweg 42 een cultuurhistorisch bijzonder ensemble dat is gelegen in een landschappelijk bijzonder gebied dat ligt aan de rand van het Belvedere-gebied Eelde-Paterswolde. Omschrijving KEUTERBOERDERIJ, bestaande uit een woongedeelte en een stalgedeelte met krimp. Het geheel is opgetrokken uit rode baksteen en wordt gedekt door een driezijdig met pannen belegd aan de achterzijde even afgewolfd zadeldak. Topschoorsteen; staafankers; windveren. In het woongedeelte H-vensters met middenstijl; in de geveltop twee zoldervensters met middenstijl; zij-ingang. In het stalgedeelte ijzeren en houten stalramen en opgeklampte deuren. INTERIEUR. De plattegrond van het woon- en stalgedeelte, met ankerbalkgebint op stiepen, is nog origineel. In de woonkamer zijn nog de oorspronkelijke plafondbetimmering, de bedstedenwand en het drankkastje bewaard. STOOKHOK. Op het erf staat terzijde van de boerderij een stookhok, opgetrokken uit rode baksteen en gedekt door een pannengedekt zadeldakje; windveren; schoorsteen; opgeklampte deur; stalraampjes. VARKENSSTAL. Achter de stal staat, parallel aan de achtergevel, een varkensstal, opgetrokken uit rode baksteen en gedekt door een met pannen belegd zadeldak tussen houten topgevels; windveren. Waardering KEUTERBOERDERIJ met STOOKHOK en VARKENSSCHUUR is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de kenmerkende typologie; - vanwege het in hoge mate authentieke interieur van woongedeelte en stal; - vanwege de hoge ensemblewaarde samen met de keuterboerderij Schutsweg 40 en de als archeologisch monument beschermde hunebedden D3 en D4; - vanwege de landschappelijk bijzondere ligging aan de rand van het Belvedere-gebied Eelde-Paterswolde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526226
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Keuterboerderij met schuur en stookhut in Midlaren

Keuterboerderij met veldschuur

Schutsweg 40
Midlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding KEUTERIJBOERDERIJ (omstreeks 1900) met mogelijk iets jongere veldschuur. Boerderij en naastgelegen veldschuur liggen op ruime afs..

Terrein met hunebed D3 en D4

bij Schutsweg 42 Schutsweg 42 2 bij Schutsweg 42
Midlaren (Gemeente Tynaarlo)
Terrein waarin de hunebedden D3 en D4. Datering: Neolithicum.

Krimpenboerderij onder afgewolfd zadeldak

Groningerstraat 54
Midlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Boerderij van rond 1865 fraai gelegen op de kruising van de Groningerstraat en de Tolhuisweg, deeluitmakend van de oorspronkelijk..

Terrein met overblijfselen van een grafveld

tussen de Esweg en de Groningerstraat net buiten het dorp Esweg tussen de Esweg en de Groningerstraat net buiten het dorp
Midlaren (Gemeente Tynaarlo)
Terrein waarin overblijfselen van een grafveld. Datering: Volksverhuizingstijd, 5e eeuw.

Terrein met hunebed G1

Zuidlaarderweg
Noordlaren (Gemeente Haren)
Terrein waarin het hunebed G1.

Kaart & Routeplanner

Route naar Keuterboerderij met schuur en stookhut in Midlaren

Foto's (13)

Alle 13 foto's weergeven