Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Keuterboerderij met veldschuur in Midlaren

Boerderij

Schutsweg 40
9475PL Midlaren (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Keuterboerderij met veldschuur

Inleiding KEUTERIJBOERDERIJ (omstreeks 1900) met mogelijk iets jongere veldschuur. Boerderij en naastgelegen veldschuur liggen op ruime afstand van de openbare weg. Het erf wordt aan de voorzijde afgesloten door een (haakvormige) haag, waarachter een kleine appelhof is gelegen. Samen met de beschermde keuterij Schutsweg 42 en de als archeologisch monument beschermde hunebedden D3 en D4, vormt Schutsweg 40 een cultuurhistorisch bijzonder ensemble dat is gelegen in een landschappelijk bijzonder gebied dat is gelegen aan de rand van het Belvedere-gebied Eelde-Paterswolde. Mogelijk in de jaren veertig van de 20ste eeuw is de boerderij verlengd, bij welke gelegenheid de nok ter plaatse van de deel enigszins omhoog is gebracht. De later aan de achterzijde aangebouwde varkensschuur wordt wegens het ontbreken van monumentale waarde niet beschermd. Omschrijving KEUTERBOERDERIJ, bestaande uit een woongedeelte en een stalgedeelte met krimp. Het geheel is opgetrokken uit rode baksteen en wordt gedekt door een driezijdig met riet en pannen belegd aan de achterzijde even afgewolfd zadeldak.. Topschoorsteen; staafankers; windveren. In het woongedeelte H-vensters (oorspronkelijk vermoedelijk met middenstijl); twee raampjes in de geveltop; zij-ingang. In het stalgedeelte, waarvan de detaillering weinig oorspronkelijk meer is, onder meer ijzeren ramen en opgeklampte deuren. INTERIEUR. Het woongedeelte is grotendeels nog origineel en bestaat uit onder meer een woonkamer en twee slaapkamers. De indeling van het stalgedeelte is eveneens grotendeels nog origineel met ankerbalkgebint en stijlen op bakstenen stiepen. VELDSCHUUR. Op het erf, terzijde van de boerderij, een veldschuur met houten gebint op bakstenen stiepen; pannengedekt aan voorzijde hoger opgetrokken schilddak.. Waardering KEUTERBOERDERIJ met bijbehorende VELDSCHUUR is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de kenmerkende typologie; - vanwege de hoge ensemblewaarde samen met de keuterboerderij Schutsweg 42 en de als archeologisch monument beschermde hunebedden D3 en D4; - vanwege de landschappelijk bijzondere ligging aan de rand van het Belvedere-gebied Eelde-Paterswolde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526225
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Keuterboerderij met veldschuur in Midlaren

Keuterboerderij met schuur en stookhut

Schutsweg 42
Midlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding KEUTERIJBOERDERIJ (omstreeks 1900), met STOOKHUT en SCHUUR, gelegen op ruime afstand van de openbare weg. Het erf wordt aan de v..

Terrein met hunebed D3 en D4

bij Schutsweg 42 Schutsweg 42 2 bij Schutsweg 42
Midlaren (Gemeente Tynaarlo)
Terrein waarin de hunebedden D3 en D4. Datering: Neolithicum.

Krimpenboerderij onder afgewolfd zadeldak

Groningerstraat 54
Midlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Boerderij van rond 1865 fraai gelegen op de kruising van de Groningerstraat en de Tolhuisweg, deeluitmakend van de oorspronkelijk..

Terrein met overblijfselen van een grafveld

tussen de Esweg en de Groningerstraat net buiten het dorp Esweg tussen de Esweg en de Groningerstraat net buiten het dorp
Midlaren (Gemeente Tynaarlo)
Terrein waarin overblijfselen van een grafveld. Datering: Volksverhuizingstijd, 5e eeuw.

Terrein met hunebed G1

Zuidlaarderweg
Noordlaren (Gemeente Haren)
Terrein waarin het hunebed G1.

Kaart & Routeplanner

Route naar Keuterboerderij met veldschuur in Midlaren

Foto's (7)