Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Terreinaanleg bij rentenierswoning met voortuin, prieel, singel, bakstenen dam en houten schuur in Mantgum

Boerderij

Seerp van Galemawei 15
9022AB Mantgum (gemeente Littenseradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1882 ca. 1930 (prieel)


Beschrijving van Terreinaanleg bij rentenierswoning met voortuin, prieel, singel, bakstenen dam en houten schuur

Omschrijving De TERREINAANLEG dateert eveneens uit 1882 en bestaat uit een VOORTUIN in Engelse stijl is, een veelhoekig houten PRIEEL uit omstreeks 1930, een SINGEL die zich voor het huis manifesteert als VIJVER en een BAKSTENEN DAM met sierlijke ijzeren muurankers. Het oorspronkelijke, rijk bewerkte ijzeren toegangshek is niet meer aanwezig. Sinds de aanleg is de structuur van de voortuin ongewijzigd gebleven. Karakteristiek zijn de door slingerpaden omgeven bloemperken en de lichte glooiingen van het terrein. Op het grasveld staat, grenzend aan het gazon, nog een monumentale 'kruliep' . De pendant, een monumentale suikeresdoorn, is enkele decennia geleden omgewaaid. Op het terrein komen verder stinzenplanten en bijzondere heestersoorten voor, daaronder de gevederde pimpernoot (staphylea pinnata). Het ACHTERTERREIN, met rechthoekige houten SCHUUR met paardenstal onder pannengedekt zadeldak, draagt het karakter van een nutstuin met onder andere vruchtbomen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526222
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Terreinaanleg bij rentenierswoning met voortuin, prieel, singel, bakstenen dam en houten schuur in Mantgum

Rentenierswoning in bruine baksteen onder afgeknot schilddak met zwart geglazuurde platte Friese pannen met op de hoeken achthoekige schoorstenen met ..

Seerp van Galemawei 15
Mantgum (Gemeente Littenseradiel)
Omschrijving De rentenierswoning heeft globaal een vierkante plattegrond en wordt gedekt door een afgeknot schilddak met zwart geglazuurd..

Rentenierswoning in eclectische stijl met aangebouwd koetshuis en met hek

Seerp van Galemawei 13
Mantgum (Gemeente Littenseradiel)
Inleiding De RENTENIERSWONING met aangebouwd KOETSHUIS aan de Seerp van Galemawei 13 ligt in de kern van het terpdorp Mantgum, ten westen v..

Rentenierswoning in eclectische stijl

Seerp van Galemawei 8
Mantgum (Gemeente Littenseradiel)
Inleiding Het WOONHUIS van het rentenierstype aan de Seerp van Galemawei 8 ligt binnen de begrenzing van het beschermd dorpsgezicht van het..

Woonhuis en hek van voorm. boerderij in eclectische stijl

Seerp van Galemawei 11
Mantgum (Gemeente Littenseradiel)
Inleiding Het WOONHUIS van de voormalige boerderij aan de Seerp van Galemawei 11 ligt in de kern van het terpdorp Mantgum, ten westen van d..

Renteniers- en voorm. burgemeesterswoning in eclectische stijl met overheersende neo-classicistische elementen

Seerp van Galemawei 4
Mantgum (Gemeente Littenseradiel)
Inleiding De WONING aan de Seerp van Galemawei 4 ligt binnen de begrenzing van het beschermd dorpsgezicht van het terpdorp Mantgum, ten noo..

Kaart & Routeplanner