Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rijks HBS Voorm. Rijks HBS, gymnastiekgebouw in Warffum

Overig

Oostervalge 53
9989EL Warffum (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1925 1925 ca. 1925


Beschrijving van Rijks HBS Voorm. Rijks HBS, gymnastiekgebouw

Inleiding Voormalig gymnastiekgebouw, behorende bij de voormalige RijksHBS, opgetrokken in 1925 in een voor het noorden van het land opvallend expressieve, met de Amsterdamse school verwante, bouwtrant. De architect is tot op heden niet bekend, maar het ontwerp zou van de hand van een toenmalig gemeentearchitect kunnen zijn. Het in hoge mate nog oorspronkelijke gebouw ligt bij de voormalige RijksHBS en grenst aan het sportveld. Omschrijving Gymnastiekgebouw op T-vormige plattegrond, bestaande uit rechthoekige gymzaal waaromheen enigszins U-vormig en lager de ingangspartij, de jongens- en meisjeskleedkamers en de bergplaats zijn gebouwd. Plint van rode Groninger strengperssteen; gepotdekselde houten wanden; de topgevels van de zaal verticaal met hout beschoten; met asfaltpapier beklede elkaar deels overlappende zadeldaken; dakgoten; oorspronkelijk twee, thans nog een hoge roodbakstenen schoorsteen. In de voorgevel (noord) driehoekig beƫindigde houten ingangspartij met expressionistische omlijsting; dubbele opgeklampte 'paneel'deuren en dito luiken met ijzeren gehengen. Aan weerszijden een horizontale reeks van vijf door houten profielen gescheiden ramen (oorspronkelijk met zesruits verdeling) van respectievelijk de jongens- en de meisjeskleedkamer. In de rechterzijgevel (west) beganegronds deur met zesruits bovenlicht en liggend zesruits raam (van de bergplaats); daarboven een horizontale reeks van negen door houten profielen gescheiden negenruits ramen; toegang tot de bergplaats via deur met zesruits bovenlicht; luifel; stenen stoepje. In de linkerzijgevel (oost) beganegronds dubbele opgeklampte deuren; daarboven een horizontale reeks ramen als in de westgevel. In de achtergevel (zuid) een zelfde reeks horizontale ramen. De inwendige constructie bestaat uit houten staanders op onder het maaiveld gelegen bakstenen poeren; vloer op houten balken; houten spantconstructie. Waardering Voormalig gymnastiekgebouw uit omstreeks 1925 is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de bijzonder expressieve vormgeving; - vanwege de bijzondere kapconstructie; - vanwege het verfijnde materiaalgebruik en de zorgvuldige detaillering; - vanwege de oorspronkelijke functie; - vanwege de typologische zeldzaamheid; - vanwege de redelijke mate van gaafheid van ex- en interieur; - vanwege de relatie met de (niet-beschermde) voormalige RijksHBS. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526219
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rijks HBS Voorm. Rijks HBS, gymnastiekgebouw in Warffum

Lange Warffum

Oosterstraat 34
Warffum (Gemeente Eemsmond)
BOERDERIJ waarvan het langgerekte voorhuis met de zijgevel aan de Oosterstraat staat. Blijkens gevelstenen in de voorgevel gesticht 1742, he..

Rentenierswoning met aangebouwd koetshuis

Oosterstraat 67
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving RENTENIERSWONING opgetrokken in een bruine baksteen op een in blokken gepleisterde plint. Het samengestelde schilddak is gedek..

Rentenierswoning, toegangshek

Oosterstraat 67
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving TOEGANGSHEK tot woning bestaande uit twee gegroefde, gietijzeren hoofdpijlers, waartussen een driedelig beweegbaar hek is beve..

Pand onder zadeldak met bedrijfsdeel onder schilddak

Oosterstraat 22
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Pand uit het midden van de 19e eeuw. Beganegrond met pannen zadeldak, waarop hoekschoorstenen. Deur met bovenlicht in portiek met hoofdgeste..

Atelierwoning Voorm. atelierwoning van Ekke Kleima

Oosterstraat 58
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Inleiding Voormalige ATELIERWONING met aangebouwde BERGING/GARAGE, gebouwd in 1930 door architect Job Hansen in opdracht van de kunstschild..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rijks HBS Voorm. Rijks HBS, gymnastiekgebouw in Warffum