Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Willibrordushoeve in Beesel

Boerderij

Muiterdijk 10
5954PE Beesel
Limburg

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Sint Willibrordushoeve

Inleiding Omstreeks 1910 werden in het buitengebied van de gemeente Beesel, het zogenoemde Meerlebroek, een vijftal ontginningsboerderijen gebouwd in de stijl van de Hollandse hallehuis-boerderijen. Deze St. Willibrordushoeve betreft het meest gave exemplaar. Aan de linkerzijgevel werd in 1970 een kleine melkkamer met plat dak aangebouwd. Omschrijving Vrijstaande boerderij op een rechthoekige plattegrond. De boerderij telt één, deels twee bouwlagen onder een wolfsdak met mulden pannen. Het woonhuis is dwars op het stalgedeelte geplaatst. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen met metselwerk in kruisverband. Rechthoekige vensters en deuren met segmentboogvormige bovenlichten. De woonhuisvensters zijn vernieuwd in kunststof . Asymmetrische indeling voorgevel. De voordeur bevond zich oorspronkelijk iets meer naar links. Thans aan de linkerzijde van de voordeur drie vensters en aan de rechterzijde twee vensters. In de tweede bouwlaag vier vensters. Twee kleine keldervensters . Smeedijzeren schootankers. Bakstenen dorpelstenen. Muizetand metselwerk onder de dakrand. In de linker- en rechterzijgevel kleine bakstenen steunberen met hiertussen ijzeren stalvensters. Aan het linkerdeel van de linkerzijgevel een aangebouwde melkkamer (1970). In het middendeel van de rechterzijgevel een houten stalpoort. In de achtergevel aan de linkerzijde een segmentboogvormige houten schuurpoort. In het rechterdeel van de achtergevel twee staldeuren en twee stalvensters. Een oorspronkelijke staldeur is veranderd in een klein venster. In de tweede bouwlaag een houten hooizolderluik. De indeling van het interieur van het woonhuisgedeelte werd omstreeks 1954 aangepast: kelder en opkamer zijn nog authentiek. Het interieur van het bedrijfsgedeelte van de boerderij werd eveneens gemoderniseerd. Waardering De Sint Willibrordushoeve is van algemeen belang. De boerderij bezit cultuurhistorische waarde vanwege het belang voor de ontginningsgeschiedenis van het Meerlebroek. Architectuurhistorische waarde ontleent de boerderij aan de vormgeving, constructie en indeling die sterk afwijkt van het gangbare Limburgse boerderijtype. De boerderij bezit ensemblewaarde vanwege de ligging in het uitgestrekte Meerlebroek: een landbouwgebied dat in het eerste kwart van de 20ste eeuw werd ontgonnen. De boerderij is van tevens belang vanwege de hoge mate van cultuurhistorische en architectuurhistorische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526208
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint Willibrordushoeve in Beesel

Kasteel Waterloo

Waterloseweg 12
Beesel
Inleiding Huis Waterloo: vrijstaande kasteelachtige villa gebouwd in de stijl van het Traditionalisme naar een ontwerp van C. en J. Fransse..

Oud Waterloo

Waterloseweg 6
Beesel
Hoeve van het voormalige huis Waterloo met aan de binnenplaats het ankerjaartal 1780. Resten van de omgrachting.

Bergerhof

Bergerhofweg 15
Reuver (Gemeente Beesel)
inleiding Aan de rand van de bebouwing van de kern Reuver staat boerderij Bergerhof. Deze carrévormige boerderij dateert uit omstreeks 186..

Terrein waarin 10 grafheuvels

-
Swalmen (Gemeente Roermond)
Terrein waarin 10 grafheuvels. Datering: Bronstijd. (Gedeeltelijke bescherming, voor zover betreft de daarin gelegen grafheuvels, alsmede ee..

Heilig Hartbeeld

Pastoor Vranckenlaan 6
Reuver (Gemeente Beesel)
Inleiding Tegenover het H. Hartklooster in Reuver staat een Heilig Hartbeeld uit 1925. Het beeld werd ontworpen door de beeldhouwer Auguste..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint Willibrordushoeve in Beesel