Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bergerhof in Reuver

Boerderij

Bergerhofweg 15
5953NR Reuver (gemeente Beesel)
Limburg

Bouwjaar: ca. 1860 1860 ca. 1860


Beschrijving van Bergerhof

inleiding Aan de rand van de bebouwing van de kern Reuver staat boerderij Bergerhof. Deze carrévormige boerderij dateert uit omstreeks 1860. De boerderij is gebouwd in de stijl van het Traditionalisme. Omschrijving De carréboerderij bestaat uit vier vleugels. De westelijke vleugel is de woonhuisvleugel. De oostelijke vleugel was oorspronkelijk de schuurvleugel. In de zuidvleugel aan de straatzijde en de parallelle vleugel aan de noordzijde waren en zijn onder andere als veestallen in gebruik. De gebouwen tellen een bouwlaag plus dakverdieping. De zadeldaken zijn gedekt met betonpannen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen met metselwerk in kruisverband. Hardstenen dorpelstenen. Kopgevel woonhuisvleugel met vier rechthoekige houten T-vensters. Vensters met strek en hardstenen sluitsteen. Twee kleine rechthoekige keldervensters met natuurstenen omlijsting. In de topgevel een halfronde opening die is dichtgezet met een beschilderd paneel. Vlechtingen als gevelafdekking. In de linkerzijgevel van het woonhuisgedeelte vier rechthoekige houten T-vensters met hardstenen dorpelstenen. In het verlengde van de woonhuisvleugel een bedrijfsvleugel met in de zijgevel rechthoekige betonnen stalvensters van omstreeks 1950. In het linkerdeel van de voorgevel van de zuidvleugel een segmentboog met hierin een dubbele houten poort.Segmentboog met hardstenen aanzet- en sluitstenen. Boven de poort een sluitsteen met de tekst: PIB ILM 1857. Aan de linkerzijde van de poort is een grote rechthoekige gevelsteen uit 1934 ingemetseld bij gelegenheid van het bezoek van bisschop Lemmens van Roermond aan de boerderij. In het middendeel van de voorgevel van de zuidvleugel zes betonnen stalvensters uit omstreeks 1950. In de kopgevel van de schuurvleugel eveneens een grote segmentboog met hierin een dubbele houten poort. Poort met hardstenen aanzet- en sluitstenen. In de topgevel vlechtingen als muurafdekking. Blinde rechterzijgevel van de schuurvleugel. Waardering De gesloten BOERDERIJ Bergerhof is door zijn type en omvang van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de boerderij in de tweede helft van de 19de eeuw tot een moderne hofboerderij. Hofboerderij in de betekenis van een boerderijtype, waarbij de verschillende afdelingen in gesloten groepering een onoverdekte binnenplaats omringen. Hierin schuilt tevens haar architectuurhistorische waarde, die verder wordt bepaald door een esthetisch hoog niveau, haar ruime decoratie, het gebruikte bouwmateriaal en het karakteristieke entreegedeelte. De boerderij is tenslotte van algemeen belang vanwege de architectonische en cultuurhistorische waarden, op grond van de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526207
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bergerhof in Reuver

Heilig Hartbeeld

Pastoor Vranckenlaan 6
Reuver (Gemeente Beesel)
Inleiding Tegenover het H. Hartklooster in Reuver staat een Heilig Hartbeeld uit 1925. Het beeld werd ontworpen door de beeldhouwer Auguste..

St.Lambertus

Karel Doormanlaan 2
Reuver (Gemeente Beesel)
St.Lambertus, 1878-1880, J.Kayser. Uitgebreid 1907 en 1923 in dezelfde stijl. Driebeukige kruisbasiliek met transept ter hoogte van de zijbe..

De Schans, gelegen aan het eind van de St. Barbarastraat te Reuver. Vierkant zandveldwerk met hoekbastions, geheel begroeid met kreupelhout. Ook beken ..

Berkenweg 2A
Reuver (Gemeente Beesel)
De Schans, gelegen aan het eind van de St. Barbarastraat te Reuver. Vierkant zandveldwerk (17e eeuws?) met hoekbastions, geheel begroeid met..

Een vierkant, van Maaskeien gemetseld kapelletje

Sint Lambertusweg 38
Reuver (Gemeente Beesel)
Een vierkant, van Maaskeien gemetseld kapelletje. In geveltop gedenksteentje met 1845 (Herstellingsdatum.)

Boerenhuis met ankerjaartal. Molenvijver

Ronkenstein 4
Reuver (Gemeente Beesel)
Boerenhuis met ankerjaartal 1777. Molenvijver.

Kaart & Routeplanner

Route naar Bergerhof in Reuver