Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Parochie Sint Georgius in Spierdijk

Kerkelijk Gebouw

Spierdijkerweg 107
1641LW Spierdijk (gemeente Koggenland)
Noord Holland

Bouwjaar: 1850
Architect: Wolterus van der Horst


Beschrijving van Parochie Sint Georgius

Rooms-katholieke kerk van de H. Gregorius vanwege het tweeklaviers orgel met aangehangen pedaal en 20 registers, gemaakt door de firma L. Ypma in 1875. De fraai gesneden orgelkas voorzien van een "schijn"-rugwerkfront werd gemaakt door de firma J. Goossens & Zn. te 's-Hertogenbosch. Waardering Het orgel is een uitzonderlijk voorbeeld van een nagenoeg gaaf bewaard gebleven instrument van de orgelmakers Ypma. Zowel de orgelkas, gemaakt door de Bossche houtsnijders en kastenmakers Goossens & Zoon, als het instrument ademen geheel de tradionele ambachtelijke en artistieke kwaliteit van de vroege 19e eeuw. Uniek is het "schijn"front voor een rugwerk dat nooit geplaatst is en, gelet op de periode van ontstaan, als uitzonderlijk en archaïserend gekenschetst kan worden. Het instrument staat nog in zijn oorspronkelijke omgeving en is nagenoeg onveranderd gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526204
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Parochie Sint Georgius in Spierdijk

Wilhelmina Hoeve

Spierdijkerweg 121
Spierdijk (Gemeente Koggenland)
Inleiding STOLPBOERDERIJ van het afgeleide Noordhollandse type, genaamd "Wilhelminahoeve" en volgens steen in schoorsteen gebouwd in 1898. ..

Natuurstenen grenspaal

Zuidermeerweg 6
Zuidermeer (Gemeente Koggenland)
Natuurstenen grenspaal met aan de ene zijde de letters H.H.S.K. en aan de andere zijde C o G G E.

Greta Hoeve

Wogmeer 88
Spierdijk (Gemeente Koggenland)
Inleiding Aan de zuidzijde van de weg gelegen STOLPBOERDERIJ van het afgeleide Westfriese type, in oorsprong mogelijk ouder, doch in huidig..

Troostwijk

Westeinde 314
Berkhout (Gemeente Koggenland)
Inleiding Als rentenierswoning gebouwd WOONHUIS genaamd "Troostwijk", gebouwd rond 1875 en gesitueerd aan de zuidzijde van het Westeinde me..

Stolpboerderij van het Noordhollandse type

Westeinde 312
Berkhout (Gemeente Koggenland)
Inleiding STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type met jaartal 1877 in schoorsteen, gelegen aan de zuidzijde van het Westeinde met de nok..

Kaart & Routeplanner

Route naar Parochie Sint Georgius in Spierdijk

Foto's (1)