Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk, kerkhof in Schraard

Kerkelijk Gebouw

Schoolstraat 3
8746NH Schraard (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 18e eeuw (ringmuur) 19e eeuw (toegangshekken)


Beschrijving van Hervormde kerk, kerkhof

Het KERKHOF, dat als historisch belangrijke ruimte tevens is beschermd, is omgeven door een in aanleg mogelijk nog 18de-eeuwse geelbakstenen RINGMUUR waarin twee 19de-eeuws ijzeren TOEGANGSHEKKEN. De geel- en roodbakstenen ringmuur met ezelsrug en afgeronde doorgangen, draagt door ophoging van het kerkhofterrein gedeeltelijk het karakter van keermuur. Hij loopt nagenoeg rondom het kerkhof en wordt aan noord-en oostzijde ontsloten door twee verzorgd vormgegeven ijzeren hekken bestaande uit hekpalen met 'vaasvormige' bekroning waartussen vleugels met spijlen en pijlpunten; aan buitenzijde dunne ijzeren steunen. Aan kerkhofzijde staat tegen de ringmuur een 'binnenring' van haagbeuk. Het kerkhof is als ruimte binnen de keermuur van belang en als zodanig beschermd. De graftekens zijn niet expliciet beschermd, hoewel een deel ervan door de typisch 19de-eeuwse vormgeving goed aansluit bij het 19de-eeuwse karakter van de hekwerken en daarom van lokaal belang is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526176
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde kerk, kerkhof in Schraard

Hervormde kerk

Schoolstraat 3
Schraard (Gemeente Súdwest Fryslân)
Omschrijving Eénbeukig, overwegend geelbakstenen (verschillende formaten), leiengedekt KERKGEBOUW met halfrond gesloten koor en ongelede..

Hervormde kerk

Salverdastraat 4
Wons (Gemeente Súdwest Fryslân)
Ned.Herv.Kerk. Op achtzijdig grondplan opgetrokken kerkgebouw bekroond door open koepeltje. De kerk bezit preekstoel van voor 1681. Fragmen..

Protestantse kerk met grafzerken

Van Osingaweg 3
Schettens (Gemeente Súdwest Fryslân)
Ned.Herv.Kerk, vanwege een grafkelder een grote zerk door mr B.G. 1544. Twee zerken door P. Claes en een door Jacob Douwes 1639. Tweeklavier..

Kerk van Longerhouw (Hervormde kerk)

Buren 2
Longerhouw (Gemeente Súdwest Fryslân)
Herv.Kerk. In de 18e eeuw herbouwd kerkgebouw bij rechtopgaande toren van kleine gele steen. Inwendig rijk gesneden preekstoelkuip met achte..

Scertinghe State

Van Osingaweg 1
Schettens (Gemeente Súdwest Fryslân)
Bij de kerk moet gelegen kop-hals-romp boerderij.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)