Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eyckenlust: Boerderij Vogelenzang in Beek en Donk

Boerderij

Starreboslaan 2
5741PH Beek en Donk (gemeente Laarbeek)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1826


Beschrijving van Eyckenlust: Boerderij Vogelenzang

Omschrijving onderdeel 7: BOERDERIJ. In de as van de Starreboslaan ligt een Brabantse langsgevel boerderij (genoemd Vogelenzang) uit 1826. Het op langwerpige grondslag opgetrokken pand onder een met rode Hollandse pannen gedekt wolfsdak heeft een bepleisterde voorgevel met zwarte plint en met vernieuwde vensters; de rechter zijgevel heeft een deels vernieuwde zijmuur, ook vernieuwde vensters; het achterste witgepleisterde deel (stal) is nog in oorspronkelijke staat met deurpartij die boven de daklijst uitsteekt onder een opgetild dakschild, staldeuren en -vensters. Waardering De BOERDERIJ is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de beeldbepalende ligging in de as van de Starreboslaan; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526174
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Eikenlust
Het kasteel in 2006
Het kasteel in 2006
Locatie Kasteellaan 2, Beek en Donk
Coördinaten 51° 32′ NB, 5° 39′ OL
Gebouwd in 16e eeuw
Herbouwd in 1812, 1870
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  526168
Kasteel Eikenlust
Kasteel Eikenlust
Lijst van rijksmonumenten in Beek en Donk

Kasteel Eikenlust (ook gespeld als: Eyckenlust), is een kasteel in de buurt van het Noord-Brabantse dorp Beek en Donk dat verbonden is aan de heerlijkheid Beek en Donk is geweest.

Ligging

Het kasteel bevindt zich in het dal van de Aa en is tegenwoordig van de kern van Beek gescheiden door de Zuid-Willemsvaart.

Geschiedenis

1rightarrow blue.svg Zie Heerlijkheid Beek en Donk voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1643 werd de heerlijkheid verkocht door koning Filips IV van Spanje. De koper was Jan Baptista van Elen. In 1646 werd de heerlijkheid verkocht aan Philips van Leefdael. Deze stierf in 1681, waarna zijn zoon Johan Philips van Leefdael de heerlijkheid erfde. In 1711 kwam de heerlijkheid in handen van de markies van Asse, Jean de Coutereau, die gehuwd was met Johan Filips' dochter, Cornelia Johanna van Leefdael. In 1730 stierf Jean en Cornelia verkocht in 1734 de heerlijkheid aan Johan Peter van Raesfeldt. Deze verkocht de heerlijkheid in 1745 op zijn beurt aan Gisbert de Jong. In 1794, bij diens dood, kwam de heerlijkheid aan Benjamin de Jong. Deze had twee kinderen: Johan de Jong (overleden in 1846) en Gerrit de Jong. Het landgoed werd tussen beiden verdeeld, maar in 1809 kreeg Johan ook Gerrits deel. Na de Franse tijd werden de bestuurlijke rechten van de heerlijkheid afgeschaft. Nog tot 1923 bleven rechten als het jachtrecht bestaan.

Een der latere bewoners, jhr. Jan Olphert de Jong van Beek en Donk (1863-1935), is gouverneur van Curaçao geweest. Hij was gehuwd met jkvr. Elisabeth Maria Stern. Het kasteel is nog steeds in het bezit van de familie De Jong, waarvan een tak in de Nederlandse adel is verheven en de naam de Jong van Beek en Donk voert.

Het gebouw

Het oudste nog bestaande deel is het poortgebouw. Dit stamt uit omstreeks 1500. Het heeft een natuurstenen toegangspoort en een torentje. De rest van het kasteel is regelmatig verbouwd. Een steen met het jaartal 1658 duidt vermoedelijk het jaar aan waarin het is herbouwd. Of een eerder kasteel verwoest is tijdens de Tachtigjarige Oorlog is niet bekend. In 1812 werd een groot deel van het kasteel gesloopt en vernieuwd, terwijl ook in 1870 ingrijpende verbouwingen hebben plaatsgehad. In 1978 werd het gebouw gerestaureerd. Het kasteel is binnen een gracht gelegen.

Het landgoed

Het kasteel ligt aan de Aa. De paden op het 61 ha grote landgoed zijn vrij toegankelijk, alleen de directe omgeving van het kasteel is dat niet. Het landgoed bestaat voor een deel uit bos (hoofdzakelijk populieren) en enkele boerderijen.


Monumenten in de buurt van Eyckenlust: Boerderij Vogelenzang in Beek en Donk

Eyckenlust: Hoofdgebouw

Kasteellaan 2
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Eyckenlust). Deels op oudere fundamenten gebouwd hoofdgebouw bestaande uit een blokvormig huis van t..

Eyckenlust: Parkaanleg

Kasteellaan 2
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De kern van de aanleg wordt gevormd door het ruim omgrachte vijfhoekige ka..

Eyckenlust: Poortgebouw met brug

Kasteellaan 2
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Omschrijving onderdeel 3: POORTGEBOUW. De toegang tot de buitenplaats wordt gevomrd door een poortgebouw uit ca. 1500, dat rond 1870 in neo..

Eyckenlust: Schuur

Kasteellaan 2
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Omschrijving onderdeel 5: SCHUUR. Achter het hoofdgebouw staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken laat-19de-eeuwse schuur van één ..

Eyckenlust: Tuinmanswoning

Kasteellaan 1
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Omschrijving onderdeel 4: TUINMANSWONING. Terzijde van het poortgebouw staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken dienstwoning uit 187..

Kaart & Routeplanner

Route naar Eyckenlust: Boerderij Vogelenzang in Beek en Donk