Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eyckenlust: Hoofdgebouw in Beek en Donk

Kasteel Buitenplaats

Kasteellaan 2
5741PJ Beek en Donk (gemeente Laarbeek)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1812


Beschrijving van Eyckenlust: Hoofdgebouw

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Eyckenlust). Deels op oudere fundamenten gebouwd hoofdgebouw bestaande uit een blokvormig huis van twee bouwlagen uit 1812, vernieuwd tot het huidige aanzien in ca. 1870 en een aanpalende L-vormige vleugel (bijgebouw) van één bouwlaag vermoedelijk uit 1658 (zie gevelsteen); dit laatste deel is gebouwd op oudere fundamenten. Bij de restauratie in 1977 is de voorgevel van het hoofdgebouw iets gewijzigd door het verwijderen van de borstwering en het plaatsen van kroon- en frontonlijsten. Het hoofdgebouw is overkapt door een met rode Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak waarop een schoorsteen en dakruiter met luidklok. Ter hoogte van de onderdorpels van de vensters lopen natuurstenen cordonlijsten en de gevel wordt afgesloten door een geprofileerde goot(kroon)lijst. De symmetrisch ingedeelde, gepleisterde voorgevel van zes traveeën heeft een middenrisaliet van twee traveeën, dat met een halve verdieping boven de gootlijst uitsteekt en wordt bekroond door een driezijdig fronton met wijzerplaat/uurwerk. In de risaliet bevinden zich twee openslaande deuren en twee verdiepingsvensters en twee mezzaninovensters. De deuren en vensters, alle met gedeelde bovenlichten die op de begane grond een roedenverdeling hebben, zijn gevat in geprofileerde omlijstingen met kuif. De toegangsdeur bestaande uit een dubbele paneeldeur met bovenlicht is excentrisch in de gevel geplaatst. Voor het huis, aan weerszijden van de middenrisaliet staat een stel 19de-eeuwse SOKKELS tapstoelopend met decoratie in relief aan de voorkant en een platte achterkant. In de zijgeve; (noordwest) is één vensteras met gelijkvormig venster aan de voorgevel. De witgeschilderde achtergevel heeft een onregelmatig aanzien met verschillende vensters en uitbouwen. De deels bepleisterde en witgeschilderde vleugel van handgevormde baksteen is gedekt onder met rode Oud-Hollandse pannen gedekte zadeldaken met wolfseinde; dakkapellen met driezijdig fronton. In de bouwmassa aan de voorzijde is een toren opgenomen met een met leien in maasdekking voorziene, achtkantige spits. De gevel aan de voorpleinzijde wordt geleed door zesruits schuifvensters en inrijdeuren. De regelmatig ingedeelde achtergevel aan de grachtzijde heeft rechts een driezijdige uitbouw (erker) met achtruits vensters en deuren met rondom een houten trans (omgang). Deels onderkelderd. Waardering HOOFDGEBOUW (Eyckenlust) is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het 19de-eeuwse hoofdgebouw in eclectische stijl en de 17de-eeuwse vleugel als onderdeel van het oorspronkelijke kasteelgehucht; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526168
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Eikenlust
Het kasteel in 2006
Het kasteel in 2006
Locatie Kasteellaan 2, Beek en Donk
Coördinaten 51° 32′ NB, 5° 39′ OL
Gebouwd in 16e eeuw
Herbouwd in 1812, 1870
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  526168
Detailkaart
Kasteel Eikenlust
Kasteel Eikenlust
Lijst van rijksmonumenten in Beek en Donk

Kasteel Eikenlust (ook gespeld als: Eyckenlust), is een kasteel in de buurt van het Noord-Brabantse dorp Beek en Donk dat verbonden is aan de heerlijkheid Beek en Donk is geweest.

Ligging

Het kasteel bevindt zich in het dal van de Aa en is tegenwoordig van de kern van Beek gescheiden door de Zuid-Willemsvaart.

Geschiedenis

1rightarrow blue.svg Zie Heerlijkheid Beek en Donk voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1643 werd de heerlijkheid verkocht door koning Filips IV van Spanje. De koper was Jan Baptista van Elen. In 1646 werd de heerlijkheid verkocht aan Philips van Leefdael. Deze stierf in 1681, waarna zijn zoon Johan Philips van Leefdael de heerlijkheid erfde. In 1711 kwam de heerlijkheid in handen van de markies van Asse, Jean de Coutereau, die gehuwd was met Johan Filips' dochter, Cornelia Johanna van Leefdael. In 1730 stierf Jean en Cornelia verkocht in 1734 de heerlijkheid aan Johan Peter van Raesfeldt. Deze verkocht de heerlijkheid in 1745 op zijn beurt aan Gisbert de Jong. In 1794, bij diens dood, kwam de heerlijkheid aan Benjamin de Jong. Deze had twee kinderen: Johan de Jong (overleden in 1846) en Gerrit de Jong. Het landgoed werd tussen beiden verdeeld, maar in 1809 kreeg Johan ook Gerrits deel. Na de Franse tijd werden de bestuurlijke rechten van de heerlijkheid afgeschaft. Nog tot 1923 bleven rechten als het jachtrecht bestaan.

Een der latere bewoners, jhr. Jan Olphert de Jong van Beek en Donk (1863-1935), is gouverneur van Curaçao geweest. Hij was gehuwd met jkvr. Elisabeth Maria Stern. Het kasteel is nog steeds in het bezit van de familie De Jong, waarvan een tak in de Nederlandse adel is verheven en de naam de Jong van Beek en Donk voert.

Het gebouw

Het oudste nog bestaande deel is het poortgebouw. Dit stamt uit omstreeks 1500. Het heeft een natuurstenen toegangspoort en een torentje. De rest van het kasteel is regelmatig verbouwd. Een steen met het jaartal 1658 duidt vermoedelijk het jaar aan waarin het is herbouwd. Of een eerder kasteel verwoest is tijdens de Tachtigjarige Oorlog is niet bekend. In 1812 werd een groot deel van het kasteel gesloopt en vernieuwd, terwijl ook in 1870 ingrijpende verbouwingen hebben plaatsgehad. In 1978 werd het gebouw gerestaureerd. Het kasteel is binnen een gracht gelegen.

Het landgoed

Het kasteel ligt aan de Aa. De paden op het 61 ha grote landgoed zijn vrij toegankelijk, alleen de directe omgeving van het kasteel is dat niet. Het landgoed bestaat voor een deel uit bos (hoofdzakelijk populieren) en enkele boerderijen.


Monumenten in de buurt van Eyckenlust: Hoofdgebouw in Beek en Donk

Eyckenlust: Parkaanleg

Kasteellaan 2
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De kern van de aanleg wordt gevormd door het ruim omgrachte vijfhoekige ka..

Eyckenlust: Poortgebouw met brug

Kasteellaan 2
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Omschrijving onderdeel 3: POORTGEBOUW. De toegang tot de buitenplaats wordt gevomrd door een poortgebouw uit ca. 1500, dat rond 1870 in neo..

Eyckenlust: Schuur

Kasteellaan 2
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Omschrijving onderdeel 5: SCHUUR. Achter het hoofdgebouw staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken laat-19de-eeuwse schuur van één ..

Eyckenlust: Tuinmanswoning

Kasteellaan 1
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Omschrijving onderdeel 4: TUINMANSWONING. Terzijde van het poortgebouw staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken dienstwoning uit 187..

Eyckenlust: Kasteelhoeve met bijgebouw

Kasteellaan 1
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Omschrijving onderdeel 6: KASTEELHOEVE MET BIJGEBOUW. Achter het hoofdgebouw aan de buitenzijde van de gracht staat een in oorsprong 17de/1..

Kaart & Routeplanner

Route naar Eyckenlust: Hoofdgebouw in Beek en Donk

Foto's (2)