Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Hoevens: Vlaamse schuur in Alphen

Boerderij

Goorstraat 2
5131RG Alphen (gemeente Alphen Chaam)
Noord Brabant

Bouwjaar: wellicht 15e eeuw


Beschrijving van De Hoevens: Vlaamse schuur

Omschrijving onderdeel II (Vlaamse schuur) Inleiding Het landgoed De Hoevens werd in 1918 aangekocht door de gebroeders Blomjous uit Tilburg. Aan de weg richting het hoofdgebouw (onderdeel I) bevindt zich een omstreeks 2001 gerestaureerde Vlaamse SCHUUR, in de grond wellicht 15de-eeuws maar in de huidige vorm jonger. Omschrijving Vierbeukige Vlaamse schuur onder met riet gedekt wolfsdak. Inwendig eiken gebintconstructie van waarschijnlijk gedeeltelijk hergebruikt materiaal, een combinatie van dek- en ankerbalkconstructie in de vorm van een (zeldzaam) etagegebint. Waardering De schuur op het landgoed De Hoevens is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als specimen van de ontwikkeling van de agrarische geschiedenis van Brabant vanaf de vroege middeleeuwen tot in de vroege 20ste eeuw; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de Vlaamse schuur. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de bouwgeschiedenis, vooal vanwege het gebint. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang tussen bebouwing en cultuurlandschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526166
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Hoevens: Vlaamse schuur in Alphen

De Hoevens: schuur

Goorstraat 2
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel V: SCHUUR Inleiding Het landgoed De Hoevens werd in 1918 aangekocht door de gebroeders Blomjous uit Tilburg. Tegeno..

De Hoevens: bakhuis

Goorstraat 2
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel III: BAKHUIS Inleiding Het landgoed De Hoevens, al sinds de Middeleeuwen een pachthoeve van de abdij van Tongerlo, ..

De Hoevens: karschop

Goorstraat 2
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel IV: KARSCHOP Inleiding Het landgoed De Hoevens, al sinds de Middeleeuwen een pachthoeve van de abdij van Tongerlo, ..

De Hoevens: boerderij

Goorstraat 4
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel I: BOERDERIJ Inleiding Het landgoed De Hoevens, al sinds de Middeleeuwen een pachthoeve van de abdij van Tongerlo, ..

Langgevelboerderij

Oude Tilburgsebaan 4
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Inleiding. Aan een zandpad op de oude akkerbodems ten noordoosten van Alphen staat, tussen de voormalige spoorlijn Tilburg-Turnhout en de H..

Kaart & Routeplanner