Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Vicarie: koetshuis in Twello

Kasteel Buitenplaats

Rijksstraatweg 38
7391MS Twello (gemeente Voorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1905-1906


Beschrijving van Huize Vicarie: koetshuis

Voormalig KOETSHUIS met rechthoekige plattegrond aan de noordoostzijde van de villa, bestaande uit een bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met kruispannen. Links tegen het oorspronkelijke koetshuis bevindt zich een recente aanbouw (1995-2000) die vanwege de geringe ouderdom buiten de bescherming valt. Het object is momenteel in gebruik als werkplaats met garage. Het zadeldak is voorzien van mastgoten en houten windveren. In het linker zijschild bevindt zich een rookkanaal. De houten, in horizontale rabatdelen opgetrokken gevels zijn opgetrokken op een bakstenen fundament. De topgevels zijn voorzien van een verticaal beschot.. Centraal in de VOORGEVEL bevindt zich een dubbele rechthoekige geklampte deur. In de LINKER ZIJGEVEL bevinden zich twee regelmaitg verdeelde vensters met vierruits schuiframen. De ACHTERGEVEL is een gesloten gevel. De RECHTER ZIJGEVEL is identiek aan de linker zijgevel. Het INTERIEUR is grotendeels in tact gebleven. Waardering Voormalig KOETSHUIS met als huidige functie garage gebouwd als onderdeel van het complex ' vicarie' in 1906 gelegen aan de noordzijde van de Rijksstraatweg binnen de bebouwde kom van Twello in de gemeente Voorde. Het koetshuis is van algemeen architectuurhistorisch, stedenbouwkundig en cultuurhistorisch belang: - als goed voorbeeld van een goed bewaard gebleven voormalig houten koetshuis als onderdeel van het complex ' Vicarie' uit 1906. - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het koetshuis met de overige onderdelen van het complex ' Vicarie'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526147
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Vicarie: koetshuis in Twello

Huize Vicarie: villa

Rijksstraatweg 38
Twello (Gemeente Voorst)
VILLA gebouwd op een rechthoekig grondplan bestaande uit twee bouwlagen, een zolder en een kelder afgesloten door een afgewolfd zadeldak met..

Huize Vicarie: schuur

Rijksstraatweg 38
Twello (Gemeente Voorst)
De SCHUUR met rechthoekig grondplan gelegen ten noordoosten van de villa, bestaat uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met..

Huize Vicarie: tuinhuisje

Rijksstraatweg 38
Twello (Gemeente Voorst)
TUINHUISJE met rechthoekig grondplan opgetrokken in verticale houten delen aan de zuidzijde geopend, afgesloten door een aan één zijde afg..

Nieuw Veldwijk

Rijksstraatweg 40
Twello (Gemeente Voorst)
Inleiding VILLA `Nieuw Veldwijk' gebouwd omstreeks 1900 aan de noordzijde van de Rijksstraatweg binnen de bebouwde kom van Twello in de gem..

Huize Het Holthuis

Burgemeester van der Feltzweg 1
Twello (Gemeente Voorst)
Huize ' 't Holthuis'. Deftig herenhuis, begin 19e eeuw, met verdieping en omlopend schilddak met hoekschoorstenen, waarop windkappen. Geprof..

Kaart & Routeplanner