Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sperwershof, hek en dam in 's Graveland

Overig

Ankeveensepad 5
1243HX 's Graveland (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Sperwershof, hek en dam

Inleiding HEK uit de tweede helft van de 19de eeuw op 18de-eeuwse DAM, onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof". Het hek vormt vanaf het Ankeveensepad de toegang tot de moestuin, die is gelegen op het zuidwestelijke gedeelte van de rechthoekige kavel. Het hek staat nabij de tot de buitenplaats behorende voormalige koetsierswoning met stal. Omschrijving Het ijzeren spijlenhek bestaat uit een draaivleugel tussen twee vaste zijvleugels die verankerd zijn natuurstenen blokken. De draaivleugel heeft een getoogde bovenzijde waarboven de spijlen uitsteken, bekroond door Franse lelies. Onder het midden een horizontale strook van cirkels tussen regels, onderaan een strook met kruizen tussen regels. De zijvleugels worden bekroond door een Franse lelie op decoratief uitgewerkt onderstuk, temidden van Franse lelies op de verankerde stijlen. Het linker zijstuk wordt tot de strook onder het midden geflankeerd door een halve cirkel met uitstekende Franse lelies op straalsgewijs geplaatste stijlen. De bakstenen dam over de zuidelijke kavelsloot tussen het Ankeveensepad en de buitenplaats, heeft iets uitzwenkende keermuren, afgesloten door natuurstenen hoekblokken. Waardering Het 19de-eeuwse hek op de 18de-eeuwse dam is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven historisch-functioneel onderdeel van de buitenplaats Sperwershof, gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht van 's-Graveland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526146
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sperwershof, hek en dam in 's Graveland

Sperwershof, koetsierswoning

Ankeveensepad 5
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding Voormalige KOETSIERSWONING met houten STAL, onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof", gebouwd in het laatste kwart van de 19de..

Dubbelbeukig dubbel pand

Noordereinde 42
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Dubbelbeukig dubbel PAND. Aan de straatzijde voorzien van een lijstgevel. Aan de zijstraat beƫindigd door 2 tuitgevels met vlechtingen. ..

Sperwershof, kademuur

Noordereinde 52
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding KADEMUUR uit 1880, onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof". De kademuur is gelegen langs de noordelijke kavelsloot, ter hoogt..

Sperwershof, historische park- en tuinaanleg

Noordereinde 50
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG van de buitenplaats "Sperwershof". De buitenplaats is aangelegd op een, in de eerste helft van de..

Sperwershof, hek

Noordereinde 50
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding HEK uit de tweede helft van de 19de eeuw met bijbehorende 18de-eeuwse DAM, behorend bij de buitenplaats "Sperwershof". Het hek ge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sperwershof, hek en dam in 's Graveland