Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rectoraat bij het klooster Onze Lieve Vrouwe van Koningsoord in Berkel Enschot

Gebouw

Raadhuisstraat 26
5056HD Berkel Enschot (gemeente Tilburg)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1933-1937
Architect: J. van Dijk


Beschrijving van Rectoraat bij het klooster Onze Lieve Vrouwe van Koningsoord

Inleiding Het RECTORAAT bij het klooster Onze Lieve Vrouwe van Koningsoord werd van 1933-'37 in sobere Neo-Gotische stijl gebouwd naar plannen van architect J. van Dijk. Het klooster is vanuit Chimay gesticht voor de zusters Trappistinnen en werd grotendeels betaald door het eveneens in Berkel-Enschot gesitueerde trappistenklooster Koningshoeven. Omschrijving Het rectoraat staat solitair in de parkachtige tuin. Het tweelaags gebouw heeft een rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt gedekt door een zadeldak met eternitleien. Het gebouw is opgetrokken in een sobere stijl met elementen van de Neo-Gotiek. De bakstenen gevels zijn geleed door kunststenen dorpellijsten en gepleisterde banden. De voorgevel, die wordt afgesloten door een gemetseld fries met keperboog- en tandlijst, heeft een symmetrische opzet met middenrisaliet met vleugelpoort en bovenlicht, waarboven ter hoogte van het trappenhuis drie naast elkaar geplaatste lancetvensters. In de topgevel een beeldnis. Zowel op de begane grond als op de eerste verdieping wordt de risaliet geflankeerd door tweemaal zes spitsboogvensters met openslaande ramen en bovenlichten met vorktracering. tegen het oostelijke dakschild tweemaal twee dakkapellen. In de zijgevels een indeling met tweemaal drie vensters, wat detaillering en plaatsing betreft identiek aan die in de voorgevel. De topgevels zijn voorzien van vlechtingen, oren en nokruiter. Waardering Het rectoraat is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de stichting van nieuwe kloostervestigingen in de negentiende en twintigste eeuw, het is van belang als uitdrukking van de typologische ontwikkeling van het contemplatieve vrouwenklooster. Het heeft architectuurhistorisch belang als laat voorbeeld van traditionale toepassing van Neo-Gotische vormen voor kerkelijke gebouwen, het is van belang wegens de ornamentiek; het is van belang wegens de bijzondere samenhang tussen delen van het exterieur en het interieur. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een complex dat van belang is wegens de wijze van verkaveling en inrichting van het gehele terrein. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het ex- en interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526145
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rectoraat bij het klooster Onze Lieve Vrouwe van Koningsoord in Berkel Enschot

Poortgebouw bij het klooster Onze Lieve Vrouwe van Koningsoord w

Raadhuisstraat 26
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding Het POORTGEBOUW bij het klooster Onze Lieve Vrouwe van Koningsoord werd van 1933-'37 in sobere Neo-Gotische stijl gebouwd naar pl..

Complex Koningsoord: kloostergebouw

Raadhuisstraat 26
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding Het KLOOSTERGEBOUW van het klooster Onze Lieve Vrouwe van Koningsoord werd van 1933-'37 in sobere Neo-Gotische stijl gebouwd naar..

Complex Koningsoord: kerkhofkapel

Raadhuisstraat 26
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding De KERKHOFKAPEL van het klooster Onze Lieve Vrouwe van Koningsoord werd van 1933-'37 in sobere Neo-Gotische stijl gebouwd naar pl..

Gemeentehuis

Raadhuisstraat 56
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding Tussen de oude dorpskommen van Berkel en Enschot staat aan de westelijke zijde van de Raadhuisstraat, met de nok parallel aan de ..

Hardstenen grafteken van pastoor B.J.G. van Rijckevorsel

Dom Dubuissonstraat (bij)
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding Op de R.K. begraafplaats aan de Dom. Dubuissonstraat staat, aan de zuidelijke zijde, naast de calvarieberg, het in Neo-Gotische s..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rectoraat bij het klooster Onze Lieve Vrouwe van Koningsoord in Berkel Enschot

Foto's (1)