Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex H. Dionijsius: graf Janssens-van Spaendonck in Tilburg

Graf Begraafplaats

Goirkestraat 68
5046GL Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1922


Beschrijving van Complex H. Dionijsius: graf Janssens-van Spaendonck

Inleiding GRAF Janssens-van Spaendonck uit 1922 in Art-Deco stijl, door steenhouwer/beeldhouwer L. Petit (signering op kleine paal aan de voorkant). Het graf, genummerd CD/19, is gemaakt voor: Johannes Laurentius Janssens (*13- 3-1852 +22-2-1922) en Maria Johanna van Spaendonck (*24-11-1860 +10-11-1932). Johannes Janssens, zoon van Laurens Janssens en Elisabeth van Buren, was wollenstoffenfabrikant en medefirmant van Janssens van Buren. Hij trouwde op 27 januari 1892 met Maria van Spaendonck, dochter van Franciscus van Spaendonck en Anna Lippmann. Omschrijving Het grafmonument bestaat uit een granieten vloer, die omgeven wordt door een balustrade, eveneens van graniet. De hogere achterzijde heeft een bronzen voorstelling van een Engel des Oordeels. Links en rechts hiervan een zwartgranieten inscriptieplaat, waarop naast de namen de volgende tekst: "mijn Jezus barmhartigheid" en "H. Hart uw rijk kome". De balustrade, die aan de voorzijde gedeeltelijk open is, heeft op de hoeken paaltjes die aan de bovenzijde bewerkt zijn. De paaltjes aan de voorzijde zijn voorzien van vogels. De paaltjes aan de achterzijde dragen een lauwerkrans met Christusmonogram. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in de negentiende eeuw, in het bijzonder de stichting van kerken ter plaatse van oudere schuurkerken en de katholieke grafcultuur. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, het kerkhof aan de Goirkestraat, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van nationaal belang is; tevens wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad en de bijzondere betekenis van het complex voor het aanzien van de stad. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526141
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex H. Dionijsius: graf Janssens-van Spaendonck in Tilburg

Sint Dionysiuskerk (Goirkese kerk)

Goirkestraat 68
Tilburg
Inleiding R.K. KERK van Sint Dionysius uit 1835/1938. De kerk heeft een schip in Neo-Gotische stijl (1835) en een viering, transept en koor..

Complex H. Dionijsius: familiegraf

Goirkestraat 68
Tilburg
Inleiding FAMILIEGRAF de Beer uit 1898 in Neo-Gotische stijl, naar ontwerp van de Tilburgse architect A. de Beer, uitgevoerd door steenhouw..

Complex H. Dionijsius: graf Willy de Beer

Goirkestraat 68
Tilburg
Inleiding GRAF Willy de Beer uit 1924, door steenhouwer/beeldhouwer L. Petit (signering op zerk). Het graf, genummerd D/02, is gemaakt voor..

Complex H. Dionijsius: graf Theresia Mannaerts

Goirkestraat 68
Tilburg
Inleiding GRAF Theresia Mannaerts uit 1901 door steenhouwer/beeldhouwer L. Petit (signering op sokkel rechtsboven). Het graf, genummerd E 1..

Erfafscheiding

Goirkestraat 68
Tilburg
Inleiding. De ERFAFSCHEIDING van het St. Dionysiuskerkhof bestaat uit twee gedeelten: aan de straat- of westkant een hekwerk tussen pilaste..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex H. Dionijsius: graf Janssens-van Spaendonck in Tilburg

Foto's (1)