Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Erfafscheiding in Tilburg

Overig

Goirkestraat 68
5046GL Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1903


Beschrijving van Erfafscheiding

Inleiding. De ERFAFSCHEIDING van het St. Dionysiuskerkhof bestaat uit twee gedeelten: aan de straat- of westkant een hekwerk tussen pilasters (onderdeel IIA) en aan de zuidkant en gedeeltelijk aan noord- en oostkant uit een schansmuur (onderdeel IIB). Omschrijving. De erfafscheiding aan de straat bestaat uit een smeedijzeren hekwerk met drie draaihekken tussen bakstenen hoekpilasters en gietijzeren Neo-Gotische pilasters met pinakelbekroning. Op de hoekpilasters staan vier gietijzeren beelden. Op de middelste twee pilasters staan, als begeleiding naar de rustplaats, apocalyptische engelen. Op de buitenste staan een beeld van Johannes de Doper en St. Jozef. Het giet- en smeedijzerwerk is vervaardigd door de Tilburgse IJzergieterij van Van der Schoot. De pilasters en de onderliggende schansmuur van de erfafscheiding zijn van handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. De pilasters hebben een hardstenen basement. De schansmuur heeft een hardstenen ezelsrug. De schansmuur aan de drie achterliggende zijden van het kerkhof is van handgevormde baksteen, door pilasters gescheiden en voorzien van een ezelsrug. De muur heeft siermetselwerk onder de rug. Waardering. Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in de negentiende eeuw, in het bijzonder de stichting van kerken ter plaatse van oudere schuurkerken; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van dergelijke kerkcomplexen. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de Neo-Gotische vormentaal. Het geheel heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, de lintbebouwde Goirkestraat, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van nationaal belang is; tevens wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad en de bijzondere betekenis van het complex voor het aanzien van de stad. Het is van belang wegens de architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526140
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Erfafscheiding in Tilburg

Sint Dionysiuskerk (Goirkese kerk)

Goirkestraat 68
Tilburg
Inleiding R.K. KERK van Sint Dionysius uit 1835/1938. De kerk heeft een schip in Neo-Gotische stijl (1835) en een viering, transept en koor..

Complex H. Dionijsius: familiegraf

Goirkestraat 68
Tilburg
Inleiding FAMILIEGRAF de Beer uit 1898 in Neo-Gotische stijl, naar ontwerp van de Tilburgse architect A. de Beer, uitgevoerd door steenhouw..

Complex H. Dionijsius: graf Willy de Beer

Goirkestraat 68
Tilburg
Inleiding GRAF Willy de Beer uit 1924, door steenhouwer/beeldhouwer L. Petit (signering op zerk). Het graf, genummerd D/02, is gemaakt voor..

Complex H. Dionijsius: graf Theresia Mannaerts

Goirkestraat 68
Tilburg
Inleiding GRAF Theresia Mannaerts uit 1901 door steenhouwer/beeldhouwer L. Petit (signering op sokkel rechtsboven). Het graf, genummerd E 1..

Complex H. Dionijsius: graf Janssens-van Spaendonck

Goirkestraat 68
Tilburg
Inleiding GRAF Janssens-van Spaendonck uit 1922 in Art-Deco stijl, door steenhouwer/beeldhouwer L. Petit (signering op kleine paal aan de v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Erfafscheiding in Tilburg

Foto's (2)