Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Oude Hilvarenbeekseweg in Tilburg

Boerderij

Oude Hilvarenbeekseweg 38
5022EN Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Complex Oude Hilvarenbeekseweg

Inleiding Rechts van de eerder beschreven varkensstal staat een uit de tweede helft van de negentiende eeuw daterende KARNMOLEN. De karnmolen behoorde bij de vroeger op deze locatie staande boerderij welke in verband met de nieuwbouw uit 1912 kort daarvoor werd gesloopt. Vanaf ca. 1920 was de karnmolen in gebruik als paardenstal. In 1957 werd het rieten dak vernieuwd. Vanwege de typologie, architectonische uitvoering en de wijze van aandrijving is deze karnmolen een unicum in het zuiden van Nederland. De aandrijving geschiedde door een koe, dit in tegenstelling tot de doorgaans gebruikelijke aandrijving met paarden (rosmolen) of honden. Een dergelijk type karnmolen is slechts bekend uit West-Vlaanderen. Omschrijving Gecementeerde gewitte bakstenen karnmolen op achtzijdige grondslag. De karn- of 'botermolen', heeft een kegelvormig dak gedekt met riet met gecementeerde top. Aan de zijde gericht naar de boerderij een horizontaal gedeelde deur vervaardigd uit opgeklampte kraaldelen met ijzer geheng en een hardstenen plaat als dorpel. In het gewitte interieur een ziende eveneens gewitte sporenkap met acht sporen elk geschraagd door twee zijwaarts aangezette kortere sporen. Horizontaal op de muurplaten geplaatste secundair gebruikte balken, met centraal de voormalige spilbalk. In deze balk een halfronde uitholling en enkele ijzeren beugels en ander metalen onderdelen welke vroeger deel uitmaakten van het draaimechanisme. Op de spilbalk een verticaal geplaatste vierkante stutbalk welke de top ondersteund. De karnmolen heeft een betonnen vloer. Waardering De karnmolen is van algemeen belang vanwege de typologische en functionele zeldzaamheid als zijnde het enige voorbeeld in het zuiden van Nederland van een vrijstaande, zelfstandige door koeien aangedreven karn- of botermolen. Het object is tevens van belang vanwege de gaafheid van in- en exterieur en vanwege de ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter gaaf geheel dat cultuur- en architectuurhistorisch van nationaal belang is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526139
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Oude Hilvarenbeekseweg in Tilburg

Gave langgevelboerderij

Oude Hilvarenbeekseweg 38
Tilburg
Inleiding De gave LANGGEVELBOERDERIJ werd gebouwd in 1912 naar een ontwerp van de Tilburgse architect J. Donders. Het linkerdeel van het pa..

Rechts van de boerderij staat haaks een varkensstal annex schuur

Oude Hilvarenbeekseweg 38
Tilburg
Inleiding Rechts van de boerderij staat haaks een VARKENSSTAL annex schuur welke werd gebouwd in 1912. Het ontwerp was van de Tilburgse arc..

Voormalig pakhuis

Broekhovenseweg 130
Tilburg
Inleiding Voormalig PAKHUIS voor wol uit 1919. Het pakhuis was onderdeel van de "Ververij & Twernerij Broekhoven". Het is gebouwd voor de f..

Bejaardenhuis Sint Jozefzorg

Ringbaan-Zuid 931 t/m
Tilburg
Inleiding Het BEJAARDENHUIS met KAPEL en GROENHOVEN Sint Jozefzorg is in de jaren 1949-1951 gebouwd naar ontwerp van Jos. Bedaux, in tradit..

O.L.V. van Goede Raad (Broekhovense kerk)

Broekhovenseweg 2
Tilburg
Inleiding R.K. KERK van O.L.Vr. Moeder van Goede Raad uit 1913 in Neo-Byzantijnse stijl. Ontwerp van architect Jan van der Valk (*1873 Delf..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Oude Hilvarenbeekseweg in Tilburg

Foto's (1)