Rechts van de boerderij staat haaks een varkensstal annex schuur in Tilburg

Oude Hilvarenbeekseweg 38
5022EN Tilburg

Beschrijving van Rechts van de boerderij staat haaks een varkensstal annex schuur

Inleiding Rechts van de boerderij staat haaks een VARKENSSTAL annex schuur welke werd gebouwd in 1912. Het ontwerp was van de Tilburgse architect J. Donders die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van de boerderij. In het linkerdeel van de stal bevonden zich de varkensstallen met aangrenzend de schuur die deels was ingericht voor het houden van enkele stuks vee. Het rechterdeel van het gebouw bevat een bakhuis met een nu verdwenen inpandige oven. Het dak van de schuur was oorspronkelijk gedekt met riet, maar werd, na enkele herstellingen, omstreeks 1936 grotendeels vervangen door een dakbedekking met pannen. In 1949, toen het complex te boek stond als 'fabriek' van de 'Nederlandsche Caliqua NV', werd de voorgevel van dezeschuur enigzins gewijzigd door het toevoegen van een deur. Omschrijving Eenlaagse bakstenen schuur onder zadeldak met overstek, aan de straatzijde gedekt met oud-Hollandse pannen, aan de zijde van het erf met verbeterde oud-Hollandse pannen. In de voorgevel, grenzend aan het erf, verleent een opgeklampte dubbele poort toegang tot de schuur waarin onder andere nogaanwezig een uit ruw behakte repels opgebouwde Hollandse stal. Rechts van de poort een (later ingezet) klein vierkant venster en twee opgeklampte deuren waarvan de linker werd geplaatst in 1949. De deur rechts geeft toegang tot het bakhuis met in het interieur sporen van de lateruitgebroken bakoven. De vloeren in de gehele stal zijn in beton uitgevoerd. Uiterst rechts in de voorgevel een vast zesruits venster met betonnen dorpel. In de top van de rechterzijgevel een klein opgeklampt hooiluik. In de linkerzijgevel twee opgeklampte, horizontaal gedeelde poortjes met oorspronkelijk hang-en sluitwerk, het geheel onder rollagen. Daarboven een vierruits venster met bakstenen afzaat. In beide zijgevels enkele eenvoudige steekankers. De achtergevel is blind. Waardering De stal is van algemeen belang vanwege de ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuur- en architectuurhistorisch van nationaal belang is. Het object is bovendien van belang vanwege de gaafheid van zowel in- en exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)