Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Slimstraat 5-7: grafmonument Johanna Maria/van Abeelen in Udenhout

Overig

Slimstraat 9
5071EG Udenhout (gemeente Tilburg)
Noord Brabant


Beschrijving van Complex Slimstraat 5-7: grafmonument Johanna Maria/van Abeelen

Inleiding Neogotisch grafmonument op rechts van de reeds eerder beschermde H. Lambertuskerk gelegen KERKHOF. Omschrijving Driedelige pinakel op rechthoekige grondslag, geflankeerd door twee lagere pinakels. Nis met geloof, hoop en liefde met kruisbloem als bekroning, op de top een kruis. Op sokkel een doodskop. Hardstenen basement. De tekst luidt: 'Hier ligt begraven/Mejufvrouw/Johanna Maria/van Abeelen/Echtgenoote van den heer/Heiliger van Iersel/geboren te Helvoirt/den 19. Maart 1767/en overleden te Udenhout/den 23 October/1842/de gansche gemeente zal haare/aalmoezen verkondigen/Ecl. XXI/RIP'. Links: 'Hier/ligt begraven/de heer/Josephus van Iersel/Geboren te Udenhout/den 8 december 1792/en overleden/den 20 october 1864/Het is een allergoddelijkst werk/mijne helper te worden/in de bescherming der zielen/S. Dion. de L. Hov. Cap. IIL/RIP'. Rechts: 'Hier ligt begraven/mejufvrouw/Arnolda Petronella/van Iersel/Geboren te Udenhout/Den 9 October 1789/en overleden/den 12 april 1864/Heer ik heb den luister van uw huis bereid en de woonplaats uwer heerlijkheid/RIP'. Waardering Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van het katholieke zelfbewustzijn en als uitdrukking van detypologische ontwikkeling van kerk, kerkhof en pastoorswoning in het midden van de vorige eeuw. Het is een goed voorbeeld van de neogotische grafkunst en heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groep, tesamen met het afzonderlijk te beschermen klooster, die getuigt van de ontwikkeling van het katholieke bouwen. Het geheel is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam als 'katholieke' bebouwingsgroep. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526135
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Slimstraat 5-7: grafmonument Johanna Maria/van Abeelen in Udenhout

Sint Lambertuskerk

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
R.K. Kerk van St. Lambertus. Gebouw in Waterstaatsstijl uit 1840-1841. Hallenkerk met dorische zuilen op hoge basementen, tongewelf in stuc ..

Complex Slimstraat 5-7: grafmonument van Francisca van Oorschot

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding Grafmonument op het links van de reeds eerder beschermde H. Lambertuskerk gelegen gedeelte van het KERKHOF. Omschrijving Hoge, ..

Complex Slimstraat 5-7: grafmonument van Francisca van Oorschot

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding Grafmonument op het achter en naast de reeds eerder beschermde H. Lambertuskerk gelegen KERKHOF. Omschrijving Hardstenen plaat..

Complex Slimstraat 5-7: grafmonument van H.W.A. van Heeswijk

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding Grafmonument op het achter de reeds eerder beschermde H. Lambertuskerk gelegen KERKHOF. Omschrijving Granieten grafmonument me..

Complex Slimstraat 5-7: grafmonument van Josephus van Iersel

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding Grafmonument op het achter de reeds eerder beschermde H. Lambertuskerk gelegen KERKHOF. Omschrijving Hardstenen plaat waarop a..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Slimstraat 5-7: grafmonument Johanna Maria/van Abeelen in Udenhout

Foto's (3)