Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Slimstraat 5-7: grafmonument van H.W.A. van Heeswijk in Udenhout

Overig

Slimstraat 9
5071EG Udenhout (gemeente Tilburg)
Noord Brabant


Beschrijving van Complex Slimstraat 5-7: grafmonument van H.W.A. van Heeswijk

Inleiding Grafmonument op het achter de reeds eerder beschermde H. Lambertuskerk gelegen KERKHOF. Omschrijving Granieten grafmonument met liggende tombe, waarop aan de voorzijde de Brabantse leeuw. Aan het hoofdeinde een opstand met de tekst PAX en in de op twee penanten rustende deksteen de Alpha en Omega. In de nis in marmer uitgevoerd kruis, IHS-monogram en doornenkroon. De tekst op de tombe luidt: 'Hier rust/in Christus/de edelgrootachtbare Heer/H./W.A. van Heeswijk/Burgemeester van Udenhout/Lid des Prov. Staten/Ridder i.d. Orde v.h. H. Graf/Gegiftigd m.h. kruis Pro Ecclesia et Pontifice/geb. te Vught 4 april 1868/Overl. te Udenhout/16 november 1921/ en zijne echtgenoote/Mevrouw/M.M. van Heeswijk-van Dijk/geboren te Teteringen/10 april 1869/Overl. te Udenhout 7 juni 1920'. Gesigneerd: Petit, Tilburg. Waardering Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van het katholieke zelfbewustzijn en als uitdrukking van detypologische ontwikkeling van kerk, kerkhof en pastoorswoning in het midden van de vorige eeuw. Het is een goed voorbeeld van de versoberde stijl in het werk van de steenhouwer Petit en heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groep, tesamen met het afzonderlijk te beschermen klooster, die getuigt van de ontwikkeling van het katholieke bouwen. Het geheel is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam als 'katholieke' bebouwingsgroep. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526133
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Slimstraat 5-7: grafmonument van H.W.A. van Heeswijk in Udenhout

Sint Lambertuskerk

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
R.K. Kerk van St. Lambertus. Gebouw in Waterstaatsstijl uit 1840-1841. Hallenkerk met dorische zuilen op hoge basementen, tongewelf in stuc ..

Complex Slimstraat 5-7: grafmonument van Francisca van Oorschot

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding Grafmonument op het links van de reeds eerder beschermde H. Lambertuskerk gelegen gedeelte van het KERKHOF. Omschrijving Hoge, ..

Complex Slimstraat 5-7: grafmonument van Francisca van Oorschot

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding Grafmonument op het achter en naast de reeds eerder beschermde H. Lambertuskerk gelegen KERKHOF. Omschrijving Hardstenen plaat..

Complex Slimstraat 5-7: grafmonument van Josephus van Iersel

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding Grafmonument op het achter de reeds eerder beschermde H. Lambertuskerk gelegen KERKHOF. Omschrijving Hardstenen plaat waarop a..

Complex Slimstraat 5-7: grafmonument Johanna Maria/van Abeelen

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding Neogotisch grafmonument op rechts van de reeds eerder beschermde H. Lambertuskerk gelegen KERKHOF. Omschrijving Driedelige pin..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Slimstraat 5-7: grafmonument van H.W.A. van Heeswijk in Udenhout

Foto's (3)