Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Internaat Saint Louis: kloosterbegraafplaats in Oudenbosch

Kerkelijk Gebouw

Markt 34
4731HP Oudenbosch (gemeente Halderberge)
Noord Brabant

Bouwjaar: eind 19e eeuw


Beschrijving van Internaat Saint Louis: kloosterbegraafplaats

Inleiding. KERKHOF van de Broeders van Oudenbosch, gelegen aansluitend aan de tuin van het voormalige broederklooster en het complex van het INTERNAAT Saint Louis, aangelegd eind 19de eeuw. Omschrijving. Rechthoekig kerkhof, omgeven door een hulsthaag en toegankelijk door een smeedijzeren hek met pijlpunten, bekroond door kruisen met ajour gegoten doodssymbolen als bazuinen, uitdovende fakkels en zandlopers. Direct achter het hek het in 1890 geplaatste hardstenen neo-renaissance grafmonument voor de eerste overste van de congregatie Vader Vincentius, overleden in 1889. Dit bestaat uit een liggende tombe met aan het hoofdeinde een vierkante opbouw met rijke ornamentiek. Het is gesigneerd: 'W. van Glabbeek oud-leerling, Tilburg'. De tombe heeft een liggend kruis in wit marmer en draagt als opschrift: 'Bidt voor de ziel van zalige/ de eerw. vader Vincentius/ medestichter der congregatie/ van den H. Aloysius/ overleden den 27 april 1889/ in het 77ste jaar van zijn/ ouderdom/ in het 50ste zijner waardigheid/ van alg. overste/ RIP'. De opstand heeft een vierkante basis met rechthoekige velden en wordt geflankeerd door overhoekse gecanneleerde toscaanse zuilen. De kroonlijst draagt tussen vier vlampotten een vierzijdige, koepelachtige bekroning, waarop een marmeren beeld van de zittende Maria met kind, gesigneerd 'De Vriendt 1890'. Aan de voorzijde een rondboogvormig veld met een dubbelportret in reliƫf van Vader Vincentius en pastoor Hellemons en de tekst: 'D.O.M./ et piae mem. fund. instit./rev. dni./ Gul. Hellemons/ ord. cist. par./ et rev. frat./ Vinc. Huybrechts/Ii sup. gen/ expl. x ab inst. cond. lust./ grati vet. alumni/ pp./ kal mart. MDCCCXC'. In het boogveld ter linkerzijde de tekst 'Sitis simplices filii dei. Philipp. II, 15', rechts de tekst: ' Haec mando vobis ut diligeatis invicem Ioan XV, 17'. Klinkerpaden leiden naar enige tientallen in rijen achter dit monument geplaatste ornamentale gietijzeren kruisen voor de broeders. Deze identieke kruisen hebben aan de voet een engel, erboven een ovaal naamschildje en een meegegoten corpus. Verder zijn onder meer van belang de monumenten voor Vader Hilarius (1840-1902), voor Car. Faranc. de Croes (1896) en het later verplaatste kruisbeeld met corpus en zittend beeld van Maria. Waardering. Het kerkhof is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke, typologische en geografische ontwikkeling, namelijk de stichting van katholieke onderwijscongregaties en de uitgroei van Oudenbosch tot odnrwijscentrum van nationaal belang; het is van architectuurhistorisch belang vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek; het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van nationaal belang is; het is gaaf bewaard gebleven; het is zeldzaam vanwege de combinatie van eerder genoemde kenmerken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526131
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Internaat Saint Louis: kloosterbegraafplaats in Oudenbosch

Internaat Saint Louis: aula

Markt 34
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. De AULA behorende bij het INTERNAAT Saint Louis is ca. 1930 gebouwd naar ontwerp van Jac. Hurks in de stijl van het Expressionis..

Internaat Saint Louis: Vincentius- en Mariabouw van internaat

Markt 34
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. De Vincentius- en Mariabouw van het INTERNAAT Saint-Louis werd in eerste aanleg gebouwd in 1843 als een langgerekte Neo-Classici..

Internaat Saint Louis: Smeedijzeren hek in Art Decostijl

Markt 32
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. Bij de bouw van het voorgebouw van het INTERNAAT Saint-Louis in 1923 werd, vermoedelijk eveneens door architect Bennaers op de c..

Kapel van het Instituut Saint-Louis

Markt 32
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Kapel van het Instituut Saint-Louis, 1865-1866 naar ontwerp van Florschutz, tekenleraar aan het instituut en broeder Josephus Boosten. Koepe..

Postkantoor

Markt 42
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. POSTKANTOOR, opgetrokken in 1898 naar ontwerp van rijksbouwmeester D.E.C. Knuttel in Chaletstijl. Tussen 1990 en 2000 inwendig v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Internaat Saint Louis: kloosterbegraafplaats in Oudenbosch