Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Internaat Saint Louis: Smeedijzeren hek in Art Decostijl in Oudenbosch

Gebouw

Markt 32
4731HP Oudenbosch (gemeente Halderberge)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1923


Beschrijving van Internaat Saint Louis: Smeedijzeren hek in Art Decostijl

Inleiding. Bij de bouw van het voorgebouw van het INTERNAAT Saint-Louis in 1923 werd, vermoedelijk eveneens door architect Bennaers op de cour, ter afscheiding van hen tuingedeelte ten noorden van deze cour, een HEK geplaatst in Art Decostijl. Omschrijving. Smeedijzeren hek op bakstenen voetmuur met natuurstenen afdekking, geplaatst tussen bakstenen pijlers, eveneens met natuurstenen afdekking. Links en rechts van de openslaande vleugels in de as van het voorgebouw zijn op de pijlers koperen lantaarns geplaatst in Art Decostijl. Het hek telt aan de oostzijde vier vakken, aan de westzijde vijf en twee haaks hierop gerichte vakken parallel aan de Vincentiusbouw. Waardering. Het hek is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en geografische ontwikkeling, namelijk de stichting van katholieke onderwijscongregaties en de uitgroei van Oudenbosch tot odnrwijscentrum van nationaal belang, het is van belang voor de typologische ontwikkeling van de internaatsgebouwen; het is van architectuurhistorisch belang vanwege de ornamentiek; het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van nationaal belang is; het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526130
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Internaat Saint Louis: Smeedijzeren hek in Art Decostijl in Oudenbosch

Internaat Saint Louis: aula

Markt 34
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. De AULA behorende bij het INTERNAAT Saint Louis is ca. 1930 gebouwd naar ontwerp van Jac. Hurks in de stijl van het Expressionis..

Internaat Saint Louis: Vincentius- en Mariabouw van internaat

Markt 34
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. De Vincentius- en Mariabouw van het INTERNAAT Saint-Louis werd in eerste aanleg gebouwd in 1843 als een langgerekte Neo-Classici..

Internaat Saint Louis: kloosterbegraafplaats

Markt 34
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. KERKHOF van de Broeders van Oudenbosch, gelegen aansluitend aan de tuin van het voormalige broederklooster en het complex van he..

Internaat Saint Louis: voorgebouw

Markt 32
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. Het voorgebouw van het INTERNAAT Saint Louis kwam in 1923 tot stand naar ontwerp van de ook in Roosendaal bekende architect J. B..

Raadhuis

Markt 31
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Raadhuis. Rechthoekig bakstenen gebouw uit 1776, met koepeltje op het dak.

Kaart & Routeplanner

Route naar Internaat Saint Louis: Smeedijzeren hek in Art Decostijl in Oudenbosch