Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kapel, gebouwd in een expressionistische stijl in Tilburg

Kerkelijk Gebouw

Capucijnenstraat 76
5025LH Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1933


Beschrijving van Kapel, gebouwd in een expressionistische stijl

Inleiding Kapel, gebouwd in een Expressionistische stijl in 1933 naar ontwerp van C. Panis. De kapel is thans in gebruik als geluidsstudio. Omschrijving Het middenschip is de hoogste en breedste bouwmassa, het telt vier traveen. Het koor daarachter is iets smaller en lager en recht gesloten. Ook voor het middenschip staan enkele lagere en smallere delen van de kapel. Het geheel is uitgevoerd in baksteen en heeft verspringende paraboolvormige daken,gedekt met romaanse pannen. De daken zijn voorzien van forse lijstgoten. De viering wordt bekroond door een vierkante vieringstoren met gebogen spits. De voorgevel heeft een houten dubbele deur. In de zijgevels en achtergevel zijn smalle driehoekige ramen aangebracht, voorzien van ladder-roeden. In de topgevel achter is een kruis in het metselwerk aangebracht. Tegen de linkerzijgevel zijn diverse blokvormige aanbouwen gezet, deze zijn steeds n laag hoog en hebben een plat dak. Inwendig wordt het schip overwelfd door spitsbooggewelven. De wanden zijn uitgevoerd in schoon metselwerk. In het interieur zijn delen van de oorspronkelijke inrichting bewaard gebleven. Zoals een gedeelte van de veelkleurige tegelvloer en glas-in-lood ramen. Waardering De voormalige kapel is van algemeen belang als onderdeel van een ensemble met cultuurhistorische waarden. Het geheel is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociale en geestelijke ontwikkeling, namelijk de zorg voor onderwijs en caritas door katholieke congregaties en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het kleinschalige congregatieklooster. Het is een weergave van de belangrijke rol die de geestelijkheid aan het begin van deze eeuw gespeeld heeft, met name in het zuiden van Nederland. Het complex heeft architectuurhistorische waardenwegens detaillering en materiaalgebruik en wegens de plaats in het werk van de architect. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526128
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kapel, gebouwd in een expressionistische stijl in Tilburg

Fraterhuis

Capucijnenstraat 76
Tilburg
Inleiding Fraterhuis uit 1894, gebouwd in een sobere bouwtrant naar ontwerp van architect H. van den Abeelen. De vormgeving is beïnvloed d..

Internaat, in gebruik als steunpunt voor bejaarden

Capucijnenstraat 76
Tilburg
Inleiding Internaat, in gebruik als steunpunt voor bejaarden. Aan de achterzijde is daarvoor in 1997 een nieuwe aanbouw gerealiseerd. Het g..

Capucijnenklooster

Korvelseweg 165
Tilburg
Inleiding. Het capucijnenklooster is in 1880-1882 gebouwd in de sobere stijl, de capucijnen eigen. Hiervoor werd een eigen architect aanget..

Kapucijnenklooster/kerk/werkhuizen

Korvelseweg 165
Tilburg
Inleiding. De Neo-barokke kerk behoort tot en is vastgebouwd aan het capucijnenklooster op nummer 165. De stijl grijpt terug op die van de ..

Kapucijnenklooster/kerk/werkhuizen

Korvelseweg 165
Tilburg
Inleiding. De WERKHUIZEN werden gebouwd in 1882 in een sobere stijl die met die van het klooster overeen komt. Hierin was ondermeer een bro..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)