Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waterreinigingsinstallatie: transformatorhuisje in Tilburg

Nijverheid Industrie

BY Hoevense Kanaaldijk
5000AA Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1937


Beschrijving van Waterreinigingsinstallatie: transformatorhuisje

Inleiding Het TRANSFORMATORHUISJE met elementen van het Nieuwe Bouwen van omstreeks 1937 bevindt zich aan de westzijde van het terrein, langs de Hoevense Kanaaldijk. Omschrijving Het transformatorhuisje is op vierkant grondplan gebouwd en opgetrokken uit machinale baksteen. Het licht hellende schilddak is belegd met koperplaat. Een luchtkoker onder licht hellend schilddak belegd met koperplaat steekt uit het midden omhoog. De dakrand bestaat uit een ver uitstekende bakgoot. In de zuidgevel is een enkele deur aangebracht en in de oostgevel een tweetal verhoogde rechtgesloten vensters met geblindeerde ramen. De raamdorpels zijn van hardsteen. Waardering Het transformatorhuisje is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van het type transformatorgebouw. Het heeft architectuurhistorische waarde als uitdruking van het Nieuwe Bouwen. Het is nog gaaf en herkenbaar bewaard gebleven en qua bouwstijl vormt het een eenheid met de andere voorgedragen objecten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526125
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Waterreinigingsinstallatie: transformatorhuisje in Tilburg

Waterreinigingsinstallatie: Waterkelder

Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding In de uiterste noordwest-hoek van het terrein wordt het rioolwater ingenomen en verzameld in de WATERKELDER, die langs de zijgeve..

Waterreinigingsinstallatie: bezinkbassin

Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding Het BEZINKBASSIN, dat uit 1936 dateert, is gelegen aan de hoofdverbindingsas van het terrein. Dit bassin dient om het chemisch ge..

Waterreinigingsinstallatie: nabezinkbak

Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding De NABEZINKBAK, die is gelegen naast de beluchtingstank maakt eveneens deel uit van de proefopstelling van 1927 en diende om het ..

Waterreinigingsinstallatie: pomp- en laboratoriumruimte

Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding Het gebouwtje met POMP- EN LABORATORIUMRUIMTE uit 1937 met elementen van het Nieuwe Bouwen bevindt zich langs de hoofdverbindings..

Waterreinigingsinstallatie: watervoorziening

Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding Het gebouw voor de eigen WATERVOORZIENING uit 1937 met elementen van het Nieuwe Bouwen bevindt zich langs de hoofdverbindingsas v..

Kaart & Routeplanner