Waterreinigingsinstallatie: transformatorhuisje in Tilburg

Nijverheid Industrie

BY Hoevense Kanaaldijk
5000AA Tilburg

Beschrijving van Waterreinigingsinstallatie: transformatorhuisje

Inleiding Het TRANSFORMATORHUISJE met elementen van het Nieuwe Bouwen van omstreeks 1937 bevindt zich aan de westzijde van het terrein, langs de Hoevense Kanaaldijk. Omschrijving Het transformatorhuisje is op vierkant grondplan gebouwd en opgetrokken uit machinale baksteen. Het licht hellende schilddak is belegd met koperplaat. Een luchtkoker onder licht hellend schilddak belegd met koperplaat steekt uit het midden omhoog. De dakrand bestaat uit een ver uitstekende bakgoot. In de zuidgevel is een enkele deur aangebracht en in de oostgevel een tweetal verhoogde rechtgesloten vensters met geblindeerde ramen. De raamdorpels zijn van hardsteen. Waardering Het transformatorhuisje is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van het type transformatorgebouw. Het heeft architectuurhistorische waarde als uitdruking van het Nieuwe Bouwen. Het is nog gaaf en herkenbaar bewaard gebleven en qua bouwstijl vormt het een eenheid met de andere voorgedragen objecten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)