Waterreinigingsinstallatie: slibgemaal in Tilburg

Nijverheid Industrie

BY Hoevense Kanaaldijk
5000AA Tilburg

Beschrijving van Waterreinigingsinstallatie: slibgemaal

Inleiding Het SLIBGEMAAL uit 1937 bevindt zich langs de hoofdverbindingsas van het terrein en ten oosten van het bezinkbassin. Het diende om het slib uit de nabezinkbak naar het (inmiddels gesloopte) gebouw voor de chemische slibverwerking te pompen. Omschrijving Het slibgemaal is een eenlaags gebouwtje op rechthoekig grondplan, opgetrokken uit machinale baksteen onder zadeldak, dat is gedekt met verbeterde Hollandse pannen. De enkele toegangsdeur bevindt zich in de westgevel. Op de zolderverdieping is een klein venster met enkel rechtgesloten raam aangebracht. In de zuidgevel bevinden zich drie rechtgesloten vensters met enkele ramen. Tegen de noordgevel is in later tijd een aanbouw geplaatst. De daklijst in de noord- en zuidgevel bestaat uit een brede uitstekende bakgoot. De ooprspronkelijke pompen zijn uit het interieur verwijderd. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een pioniersfase in de rioolwaterzuivering. Het is voldoende gaaf bewaard gebleven. De samenhang met de andere voorgedragen objecten maakt de procesgang inzichtelijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)