Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waterreinigingsinstallatie: beluchtingstank in Tilburg

Nijverheid Industrie

BY Hoevense Kanaaldijk
5000AA Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1927


Beschrijving van Waterreinigingsinstallatie: beluchtingstank

Inleiding De BELUCHTINGSTANK bevindt zich langs de hoofdverbindingsas en ten zuiden van het bezinkbassin. Hij is onderdeel van de proefopstelling van Dr. Penschuck uit 1927. Hij wordt anno 1998 alleen nog gebruikt bij overmatige regenval. Omschrijving De beluchtingstank bestaat uit een grote, open betonnen bak op rechthoekig grondplan die zeven meter diep is en net boven het maaiveld uitsteekt. De bak wordt in twee gelijke helften gedeeld door een langswand. Boven de scheidingswand is een betonnen loopbrug aangebracht met stalen balustrade. Aan beide zijden van de scheidingswand en net onder de loopbrug zijn Kessener-borstels aangebracht, bestaande uit stalen kammen, die al draaiende zorgen voor de beluchting van het ingebrachte water. Het water wordt afgevoerd via de overstortrand en een afvoergoot aan de binnenzijde van de tankwand. Tegen de scheidingswand, aan de oostelijke zijde van de tank is een ronddraaiende metalen trommel aangebracht, die een scheprad bevat en dient voor het inbrengen van kleine hoeveelheden actief slib uit de nabezinkbak, ten behoeve van de bacteriologische reiniging. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een pioniersfase in de rioolwaterzuivering. Het is illustratief omdat de funktie goed aan het object is af te lezen en heeft daarmee een hoge getuigende waarde. Het complex heeft architectuurhistorische waarde vanwege de toepassing van beton. Het object is gaaf en herkenbaar bewaard gebleven. Het object is bijzonder zeldzaam. De samenhang met de andere voorgedragen objecten maakt de procesgang inzichtelijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526123
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Waterreinigingsinstallatie: beluchtingstank in Tilburg

Waterreinigingsinstallatie: Waterkelder

Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding In de uiterste noordwest-hoek van het terrein wordt het rioolwater ingenomen en verzameld in de WATERKELDER, die langs de zijgeve..

Waterreinigingsinstallatie: bezinkbassin

Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding Het BEZINKBASSIN, dat uit 1936 dateert, is gelegen aan de hoofdverbindingsas van het terrein. Dit bassin dient om het chemisch ge..

Waterreinigingsinstallatie: nabezinkbak

Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding De NABEZINKBAK, die is gelegen naast de beluchtingstank maakt eveneens deel uit van de proefopstelling van 1927 en diende om het ..

Waterreinigingsinstallatie: pomp- en laboratoriumruimte

Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding Het gebouwtje met POMP- EN LABORATORIUMRUIMTE uit 1937 met elementen van het Nieuwe Bouwen bevindt zich langs de hoofdverbindings..

Waterreinigingsinstallatie: watervoorziening

Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding Het gebouw voor de eigen WATERVOORZIENING uit 1937 met elementen van het Nieuwe Bouwen bevindt zich langs de hoofdverbindingsas v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Waterreinigingsinstallatie: beluchtingstank in Tilburg