Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waterreinigingsinstallatie: voorbeluchtingsbassin met de vetvanger in Tilburg

Nijverheid Industrie

By Hoevense Kanaaldijk
5000AA Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1937


Beschrijving van Waterreinigingsinstallatie: voorbeluchtingsbassin met de vetvanger

Inleiding Het VOORBELUCHTINGSBASSIN annex de VETVANGER uit 1937 bevindt zich tenoosten van het bezinkbassin. Het door het rioolgemaal opgepompte water (dat tegenwoordig vervolgens door de zandvang gaat) wordt hierin blootgesteld aan de lucht, zodat oxidatie kan plaatsvinden en werd vervolgens ontdaan van het vet dat kwam bovendrijven. De laatste bewerking vindt nu niet meer plaats. Het wordt nu alleen nog gebruikt bij overmatige regenval. Van hier gaat het water naar het bezinkbassin. Omschrijving Het voorbeluchtingsbassin met de vetvanger bestaat uit een tweetal grote open betonnen bakken op rechthoekig grondplan, die haaks op elkaar staan. Zij zijn boven het maaiveld opgesteld. De waterinvoer bevindt zich aan de bovenzijde van het voorbeluchtingsbassin en loopt uit in een verhoogd betonnen plateautje, waardoor bij instroom van water cascadewerking optreedt. De vetvanger is iets lager en haaks op het voorbeluchtingsbassin gelegen. Aan de open bovenzijde zijn betonnen dwarsspanten aangebracht. De installatie om het vet af te scheppen is reeds geamoveerd. In de oksel van beide bakken bevindt zich een betonnen klokkast, waarin zich een klok bevindt die diende om de uitstroom naar de (inmiddels geamoveerde) meetgoot te meten. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een pioniersfase in de rioolwaterzuivering. Het is illustratief omdat de funktie goed aan de gebouwde objecten is af te lezen en heeft daarmee een hoge getuigende waarde. Het object is nog voldoende herkenbaar en gaaf bewaard gebleven. Het is zeldzaam als voorbeeld van het type voorbeluchtingstank met vetvanger. De samenhang met de andere voorgedragen objecten maakt de procesgang inzichtelijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526121
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Waterreinigingsinstallatie: voorbeluchtingsbassin met de vetvanger in Tilburg

Waterreinigingsinstallatie: Waterkelder

Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding In de uiterste noordwest-hoek van het terrein wordt het rioolwater ingenomen en verzameld in de WATERKELDER, die langs de zijgeve..

Waterreinigingsinstallatie: bezinkbassin

Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding Het BEZINKBASSIN, dat uit 1936 dateert, is gelegen aan de hoofdverbindingsas van het terrein. Dit bassin dient om het chemisch ge..

Waterreinigingsinstallatie: nabezinkbak

Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding De NABEZINKBAK, die is gelegen naast de beluchtingstank maakt eveneens deel uit van de proefopstelling van 1927 en diende om het ..

Waterreinigingsinstallatie: pomp- en laboratoriumruimte

Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding Het gebouwtje met POMP- EN LABORATORIUMRUIMTE uit 1937 met elementen van het Nieuwe Bouwen bevindt zich langs de hoofdverbindings..

Waterreinigingsinstallatie: watervoorziening

Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding Het gebouw voor de eigen WATERVOORZIENING uit 1937 met elementen van het Nieuwe Bouwen bevindt zich langs de hoofdverbindingsas v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Waterreinigingsinstallatie: voorbeluchtingsbassin met de vetvanger in Tilburg