Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sluizencomplex Dongensekanaaldijk in Tilburg

Woonhuis

Dongensekanaaldijk 3
5047SC Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1917


Beschrijving van Sluizencomplex Dongensekanaaldijk

Inleiding Het dubbele WOONHUIS ten noorden van de sluis werd in 1917 gebouwd. Het woonhuis aan de linkerzijde van het pand was bestemd voor de sluisknecht, het ruimer opgezette woonhuis in het rechterdeel werd bewoond door de sluiswachter. In 1978 en 1981 werden bij beide woningen enkele kleine onderdelen gewijzigd. Omschrijving Eenlaags dubbel woonhuis op rechthoekige plattegrond, opgetrokken in baksteen onder gewolfd zadeldak gedekt met sneldekpannen. Het dak, met aan alle zijden een fors overstek, heeft een eenvoudig geprofileerde bakgoot rustende op geprofileerde consoles. In de symmetrische voorgevel zeven vensterassen, achtereenvolgens van links naar rechts voorzien van twee T-vensters met tienruits bovenlicht onder rechte strek en bakstenen dorpel; een deels beglaasde paneeldeur met tienruits bovenlicht onder rechte strek en met granito-dorpel; vervolgens weer twee vensters zoals eerder beschreven; een paneeldeur zoals eerder bechreven en tenslotte een kruisvenster met openslaande ramen en twee tienruits bovenlichten. Op het dak, in het verlengde van de derde en vijfde vensteras, een houten dakkapel onder zadeldak gedekt met sneldekpannen en voorzien van een overstek met windveer. In de dakkapellen een gedeeld openslaand venster. De top is beschoten. In de asymmetrische linkerzijgevel op de begane grond twee kruisvensters zoals in de voorgevel en op de verdieping twee openslaande vensters onder rechte strek met bakstenen dorpel. In de rechterzijgevel op de begane grond twee kruisvensters zoals in de voorgevel. Het rechtervenster is voor de onderste helft voorzien van paneelluiken. Op de verdieping twee openslaande vensters met vierruits bovenlicht onder rechte strek met bakstenen dorpel. In de achtergevel centraal een in 1981 gewijzigde uitbouw onder dakschild met overstek, aan de achterzijde voorzien van twee grote en twee kleinere openslaande vensters. In de zijkanten, met beschoten top, een paneeldeur met bovenlicht. Oorspronkelijk bevonden de deuren zich in de achtergevel van de uitbouw en grensden aan de zijkanten aan het nu gewijzigde, overbouwde portaal. Links van de uitbouw, in de achtergevel van het woonhuis van de sluiswachter, drie T-vensters zoals in de voorgevel, in de achtergevel van de woning van de sluisknecht, twee van dergelijke vensters. Ook hier op het dak twee dakkapellen zoals aan de voorzijde. Waardering Het dubbele woonhuis is van algemeen belang. Cultuurhistorische waarden: het object is van belang als uitdrukking van een bijzondere typologische ontwikkeling waarbij gebruik wordt gemaakt van gestandaardiseerde ontwerpen in dit trac. Gaafheid/herkenbaarheid: het object is bovendien van belang vanwege de architectonische gaafheid van het type. Ensemblewaarde: meer nog geldt de betekenis als essentieel onderdeel van een groter, eveneens nog grotendeels oorspronkelijk geheel waarbij alle onderdelen een functionele relatie hebben. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526119
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sluizencomplex Dongensekanaaldijk in Tilburg

Sluis

Dongensekanaaldijk 3
Tilburg
Inleiding De SLUIS (Sluis III) werd in 1917 gebouwd. Aangezien het verval ten westen van Tilburg groot was werd hier, evenals bij Sluis I t..

Sluizencomplex Dongensekanaaldijk: schakelhuis-pompstation

Dongensekanaaldijk 3
Tilburg
Inleiding Het SCHAKELHUIS-POMPSTATION werd in 1917 gebouwd als onderdeel van het sluizencomplex aan de Dongense Kanaaldijk. Het elektrisch ..

Sluizencomplex Dongensekanaaldijk

Dongensekanaaldijk 3
Tilburg
Inleiding In 1940 werden de werkzaamheden voor de aansluiting van het Beatrixkanaal op het Wilhelminakanaal voltooid. Door de aanleg van he..

Sluizencomplex Dongensekanaaldijk

Dongensekanaaldijk 3
Tilburg
Inleiding Het BEDIENINGSHUIS werd als onderdeel van het gehele complex in 1917 ten noorden van het sluizencomplex aan de Dongense Kanaaldij..

Woonhuis met leerlooierij

Hasseltplein 44
Tilburg
Woonhuis met leerlooierij gebouwd voor 1737. Woongedeelte-bedrijfsgedeelte onder een pannen zadeldak. Vensters met 25-ruitsschuiframen en lu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sluizencomplex Dongensekanaaldijk in Tilburg