Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sluizencomplex Dongensekanaaldijk in Tilburg

Weg En Waterwerk

Dongensekanaaldijk 3
5047SC Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1917


Beschrijving van Sluizencomplex Dongensekanaaldijk

Inleiding Het BEDIENINGSHUIS werd als onderdeel van het gehele complex in 1917 ten noorden van het sluizencomplex aan de Dongense Kanaaldijk opgetrokken. Vanuit het centraal bij het sluizencomplex geplaatste bedieningshuis worden alle onderdelen van het sluizencomplex elektrisch bediend. Het gebouw heeft enkele wijzigingen ondergaan waarbij echter het karakteristieke voorkomen gehandhaafd bleef. Aan de zijde van de sluis waren in de gevel oorspronkelijk vier grote vensters met achtruits bovenlichten aangebracht. Deze zijn later vervangen door de huidige vensters zonder bovenlichten. De deuren in het gebouw zijn ook vervangen. Omschrijving Het eenlaagse bedieningshuis onder plat dak met overstek op geprofileerde klossen, heeft een L-vormige plattegrond. In de zuidgevel, aan de zijde van de sluis, vier grote, overigens vernieuwde rechthoekige vensters. In de westgevel twee kleine rechthoekige vensters onder een boog van groene geglazuurde bakstenen welke, uitgezonderd aan de zuidzijde, boven alle venster- en deuropeningen zijn aangebracht. Aan de noordzijde bevinden zich in de geknikte gevel achtereenvolgens een klein openslaand venster en vervolgens een deels beglaasde deur met bovenlicht. De andere zijde van deze gevel is blind. In de oostgevel tenslotte een deels beglaasde deur met gekoppeld openslaand venster. Rond het gehele bedieningshuis loopt een band van gelazuurde groene bakstenen. De plint is uitgemetseld en voorzien van een afgeschuinde rand bestaande uit geglazuurde bakstenen. Het interieur is in verband met technische vernieuwingen grotendeels gewijzigd. Waardering Het bedieningshuis is van algemeen belang. Cultuurhistorische waarden: het object is van belang als uitdrukking van een technische ontwikkeling waarbij de verschillende onderdelen van het complex vanuit een hierbij centraal gelegen bedieningshuis elektrisch konden worden bediend. Ensemblewaarden en gaafheid: hoewel het object enigszins in onderdelen is gewijzigd wordt het belang van het object tevens en vooral bepaald door het feit dat het onderdeel uitmaakt van een groter, nog gaaf geheel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526118
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sluizencomplex Dongensekanaaldijk in Tilburg

Sluis

Dongensekanaaldijk 3
Tilburg
Inleiding De SLUIS (Sluis III) werd in 1917 gebouwd. Aangezien het verval ten westen van Tilburg groot was werd hier, evenals bij Sluis I t..

Sluizencomplex Dongensekanaaldijk: schakelhuis-pompstation

Dongensekanaaldijk 3
Tilburg
Inleiding Het SCHAKELHUIS-POMPSTATION werd in 1917 gebouwd als onderdeel van het sluizencomplex aan de Dongense Kanaaldijk. Het elektrisch ..

Sluizencomplex Dongensekanaaldijk

Dongensekanaaldijk 3
Tilburg
Inleiding In 1940 werden de werkzaamheden voor de aansluiting van het Beatrixkanaal op het Wilhelminakanaal voltooid. Door de aanleg van he..

Sluizencomplex Dongensekanaaldijk

Dongensekanaaldijk 3
Tilburg
Inleiding Het dubbele WOONHUIS ten noorden van de sluis werd in 1917 gebouwd. Het woonhuis aan de linkerzijde van het pand was bestemd voor..

Woonhuis met leerlooierij

Hasseltplein 44
Tilburg
Woonhuis met leerlooierij gebouwd voor 1737. Woongedeelte-bedrijfsgedeelte onder een pannen zadeldak. Vensters met 25-ruitsschuiframen en lu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sluizencomplex Dongensekanaaldijk in Tilburg