De Drie Hoefijzers: fabriekschoorsteen in Breda

Nijverheid Industrie

Ceresstraat 13

Beschrijving van De Drie Hoefijzers: fabriekschoorsteen

Inleiding Ten noordoosten van de voormalige mouterij staat, op het bedrijfsterrein van de brouwerij De Drie Hoefijzers (anno 2003: Interbrew) de FABRIEKSSCHOORSTEEN, daterende uit omstreeks 1905. Omschrijving De hoge schoorsteen staat op een gemetselde kubusvormige sokkel met spaarvelden in het metselwerk. Het bouwwerk verjongt naar boven en is opgetrokken uit radiaalstenen. Het metselwerk wordt bijeengehouden door een groot aantal gesmede spatringen. In het metselwerk zijn verschillende ornamenten in metselsteen met een afwijkende kleur (geel tegen een rood fond) aangebracht. Tussen de ornamentale lijsten zijn onder meer drie hoefijzers afgebeeld. De schoorsteen is ingekort. Waardering De schoorsteen is van algemeen belang want hij vormt als functioneel element - mede gezien de situering naast de machinekamer - en vanwege zijn historische en stedenbouwkundige waarde een belangrijk onderdeel van het complex. Tevens is de schoorsteen van belang vanwege materiaalgebruik en ornamentiek (onder andere door de uitbeelding van de Drie Hoefijzers). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)