Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Eder Kuil: kaartverkoopgebouw (oostelijk) in Ede

Gebouw

Van Pabstlaan 1
6711JW Ede
Gelderland

Bouwjaar: 1936
Architect: Weener


Beschrijving van De Eder Kuil: kaartverkoopgebouw (oostelijk)

Omschrijving onderdeel 7: OOSTELIJK KAARTVERKOOPGEBOUW aan de zuidwestelijke entree van het terrein. Inleiding Het oostelijke KAARTVERKOOPGEBOUW als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar ontwerp van Weener, is gelegen aan de zuidwestelijke entree van het terrein, nabij de Van Pabstlaan. Het kaartverkoopgebouw is gesitueerd tegenover een tweede kaartverkoopgebouw, terwijl het met de achter- en zijgevel tegen een helling is gelegen. Het gebouw is volledig uitgevoerd in de stijl van het Nieuwe Bouwen met toepassing van betonskeletbouw. Omschrijving Het kaartverkoopgebouw op vierkante plattegrond heeft een bouwlaag onder een luifeldak met groot overstek op betonnen consoles. De betonnen gevels zijn gepleisterd met contrasterende zwarte plint. De voorgevel (westgevel) heeft een zesruits raam, waarvan een ruit opengeschoven kan worden als kassaraam. De zijgevel (noordgevel) heeft een houten paneeldeur met ruiten. De zijmuren zijn een stukje verlengd. De achtergevel is verlengd om als keermuur te fungeren. Waardering Het KAARTVERKOOPGEBOUW is van algemene architectonische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde: - als voorbeeld van een kaartverkoopgebouw in de vernieuwende stijl en bouwtechniek van het Nieuwe Bouwen en vanwege de verzorgde detaillering; - als goed voorbeeld van een kaartverkoopgebouw in groene setting; - als belangrijk onderdeel van het cultuurhistorische verschijnsel het openluchttheater in het interbellum; - vanwege de functioneel ruimtelijke en stilistische samenhang met de overige onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526105
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Aanduiding op de hoek Burgemeester Bootlaan - Van Pabstlaan

Het Openluchttheater Ede of Eder Kuil is een openluchttheater in de Nederlandse plaats Ede, dat gebouwd is in 1936 in het kader van de werkverschaffing. Sinds 1911 was op deze locatie een zandgat ontstaan door afgravingen. De architect is de heer A. Weener, toenmalig directeur van de gemeentewerken.

Het kaartverkoopgebouw, de kleedruimte en de toiletgebouwen zijn ontworpen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Het theater heeft 2060 zitplaatsen. Dit aantal is uitzonderlijk hoog, gelet op de grootte van Ede in die tijd. Het openluchttheater valt verder op door de fraaie parkaanleg. Het is een rijksmonument.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het theater beschadigd door de Duitsers. In 1945 voerden de Canadese bevrijders van Ede herstelwerkzaamheden uit. Ter nagedachtenis hieraan is bovenaan bij de entree van de tribune een monument onthuld.

Het theater was en is het decor voor uiteenlopende evenementen, waaronder gymnastiekuitvoeringen, taptoes op Koninginnedag, Oecumenische kerkdiensten tijdens de Heideweek, concerten, en Lazy Sundays.

In 2014-2015 werden de bouwwerken in het theater gerestaureerd. in 2015-2016 vond de restauratie van de parkaanleg en infrastructuur plaats.[1]

Foto's


Monumenten in de buurt van De Eder Kuil: kaartverkoopgebouw (oostelijk) in Ede

De Eder Kuil: speelveld en toneelgebouw

Van Pabstlaan 1
Ede
Omschrijving onderdeel 1: SPEELVELD met TONEELGEBOUW. Inleiding Het SPEELVELD met aangrenzend TONEELGEBOUW als onderdeel van het complex "..

De Eder Kuil: parkaanleg

Van Pabstlaan 1
Ede
2 PARKAANLEG PARKAANLEG als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar ontwerp van Weener. Omschrijving Bij de aanleg, die lic..

De Eder Kuil: muziekpodium

Van Pabstlaan 1
Ede
Omschrijving onderdeel 3: MUZIEKPODIUM. Inleiding Het MUZIEKPODIUM als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar ontwerp van ..

De Eder Kuil: orkestbak

Van Pabstlaan 1
Ede
Omschrijving onderdeel 4: ORKESTBAK. Inleiding De ORKESTBAK als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar ontwerp van Weener,..

De Eder Kuil: toeschouwerstribune

Van Pabstlaan 1
Ede
Omschrijving onderdeel 5: TOESCHOUWERSTRIBUNE. Inleiding De TOESCHOUWERSTRIBUNE als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)