Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Eder Kuil: toeschouwerstribune in Ede

Gebouw

Van Pabstlaan 1
6711JW Ede
Gelderland

Bouwjaar: 1936
Architect: Weener


Beschrijving van De Eder Kuil: toeschouwerstribune

Omschrijving onderdeel 5: TOESCHOUWERSTRIBUNE. Inleiding De TOESCHOUWERSTRIBUNE als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar ontwerp van Weener, is gelegen ten zuiden van het speelveld en de orkestbak en is tegen de helling aangebouwd. Omschrijving De oplopende toeschouwerstribune beschrijft een flauwe boog en is onderverdeeld in drie vakken met zitplaatsen, gescheiden door trappen. De banken hebben zittingen van betonplaten afgedekt met grind en smalle houten rugleuningen. Een aantal van de zittingen is vervangen door houten zittingen. Van de vier trappen zijn er drie met traptreden van betonplaten afgedekt met grind. Een trap is vernieuwd en alle trappen zijn voorzien van een nieuwe leuning. Geheel bovenaan de tribune bevinden zich twee vakken met vier rijen met staplaatsen, uitgevoerd in betonplaten afgedekt met grind. De vakken zijn toegankelijk via aan weerszijden gesitueerde trapjes. Tussen deze twee vakken, centraal boven de tribune, is nieuwbouw opgericht. Deze valt buiten de bescherming. De tribune biedt in totaal plaats aan 2060 toeschouwers. Waardering De TOESCHOUWERSTRIBUNE is van algemeen architectonisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - vanwege de uniciteit van de hoge toeschouwerscapaciteit; - vanwege de toepassing van beton voor banken, vloeren en trappen; - als goed voorbeeld van een toeschouwerstribune in groene setting; - als belangrijk onderdeel van het cultuurhistorische verschijnsel het openluchttheater in het interbellum; - vanwege de functioneel ruimtelijke en stilistische samenhang met de overige onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526103
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Aanduiding op de hoek Burgemeester Bootlaan - Van Pabstlaan

Het Openluchttheater Ede of Eder Kuil is een openluchttheater in de Nederlandse plaats Ede, dat gebouwd is in 1936 in het kader van de werkverschaffing. Sinds 1911 was op deze locatie een zandgat ontstaan door afgravingen. De architect is de heer A. Weener, toenmalig directeur van de gemeentewerken.

Het kaartverkoopgebouw, de kleedruimte en de toiletgebouwen zijn ontworpen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Het theater heeft 2060 zitplaatsen. Dit aantal is uitzonderlijk hoog, gelet op de grootte van Ede in die tijd. Het openluchttheater valt verder op door de fraaie parkaanleg. Het is een rijksmonument.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het theater beschadigd door de Duitsers. In 1945 voerden de Canadese bevrijders van Ede herstelwerkzaamheden uit. Ter nagedachtenis hieraan is bovenaan bij de entree van de tribune een monument onthuld.

Het theater was en is het decor voor uiteenlopende evenementen, waaronder gymnastiekuitvoeringen, taptoes op Koninginnedag, Oecumenische kerkdiensten tijdens de Heideweek, concerten, en Lazy Sundays.

In 2014-2015 werden de bouwwerken in het theater gerestaureerd. in 2015-2016 vond de restauratie van de parkaanleg en infrastructuur plaats.[1]

Foto's


Monumenten in de buurt van De Eder Kuil: toeschouwerstribune in Ede

De Eder Kuil: speelveld en toneelgebouw

Van Pabstlaan 1
Ede
Omschrijving onderdeel 1: SPEELVELD met TONEELGEBOUW. Inleiding Het SPEELVELD met aangrenzend TONEELGEBOUW als onderdeel van het complex "..

De Eder Kuil: parkaanleg

Van Pabstlaan 1
Ede
2 PARKAANLEG PARKAANLEG als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar ontwerp van Weener. Omschrijving Bij de aanleg, die lic..

De Eder Kuil: muziekpodium

Van Pabstlaan 1
Ede
Omschrijving onderdeel 3: MUZIEKPODIUM. Inleiding Het MUZIEKPODIUM als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar ontwerp van ..

De Eder Kuil: orkestbak

Van Pabstlaan 1
Ede
Omschrijving onderdeel 4: ORKESTBAK. Inleiding De ORKESTBAK als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar ontwerp van Weener,..

De Eder Kuil: kleedgebouw

Van Pabstlaan 1
Ede
Omschrijving onderdeel 6: KLEEDGEBOUW. Inleiding Het KLEEDGEBOUW als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar ontwerp van We..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)