Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Eder Kuil: orkestbak in Ede

Gebouw

Van Pabstlaan 1
6711JW Ede
Gelderland

Bouwjaar: 1936
Architect: Weener


Beschrijving van De Eder Kuil: orkestbak

Omschrijving onderdeel 4: ORKESTBAK. Inleiding De ORKESTBAK als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar ontwerp van Weener, is gelegen aan de zuidzijde van het speelveld en ten noorden van de toeschouwerstribune. De orkestbak is als functioneel element overgenomen uit de schouwburg. Omschrijving De segmentboogvormige, geheel met gras begroeide orkestbak is verdiept gelegen ten opzichte van het speelveld. Aan de oost- en westzijde is de orkestbak toegankelijk via met betonnen platen beklede trapjes. Aan de noordzijde bevindt zich een keermuur op traditionele wijze uitgevoerd in schoon metselwerk, louter bestaande uit (goedkope) misbaksels. Tegen de keermuur is lage beplanting aangebracht. Waardering De ORKESTBAK is van algemeen cultuurhistorisch, tuinhistorisch en stedenbouwkundig belang: - als goed voorbeeld van een orkestbak in groene setting; - als belangrijk onderdeel van het cultuurhistorische verschijnsel het openluchttheater in het interbellum; - vanwege de functioneel ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526102
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Aanduiding op de hoek Burgemeester Bootlaan - Van Pabstlaan

Het Openluchttheater Ede of Eder Kuil is een openluchttheater in de Nederlandse plaats Ede, dat gebouwd is in 1936 in het kader van de werkverschaffing. Sinds 1911 was op deze locatie een zandgat ontstaan door afgravingen. De architect is de heer A. Weener, toenmalig directeur van de gemeentewerken.

Het kaartverkoopgebouw, de kleedruimte en de toiletgebouwen zijn ontworpen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Het theater heeft 2060 zitplaatsen. Dit aantal is uitzonderlijk hoog, gelet op de grootte van Ede in die tijd. Het openluchttheater valt verder op door de fraaie parkaanleg. Het is een rijksmonument.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het theater beschadigd door de Duitsers. In 1945 voerden de Canadese bevrijders van Ede herstelwerkzaamheden uit. Ter nagedachtenis hieraan is bovenaan bij de entree van de tribune een monument onthuld.

Het theater wordt jaarlijks gebruikt als decor voor diverse evenementen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

In 2014-2015 werden de bouwwerken in het theater gerestaureerd. in 2015-2016 vindt de restauratie van de parkaanleg en infrastructuur plaats.[1]

Foto's


Monumenten in de buurt van De Eder Kuil: orkestbak in Ede

De Eder Kuil: speelveld en toneelgebouw

Van Pabstlaan 1
Ede
Omschrijving onderdeel 1: SPEELVELD met TONEELGEBOUW. Inleiding Het SPEELVELD met aangrenzend TONEELGEBOUW als onderdeel van het complex "..

De Eder Kuil: parkaanleg

Van Pabstlaan 1
Ede
2 PARKAANLEG PARKAANLEG als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar ontwerp van Weener. Omschrijving Bij de aanleg, die lic..

De Eder Kuil: muziekpodium

Van Pabstlaan 1
Ede
Omschrijving onderdeel 3: MUZIEKPODIUM. Inleiding Het MUZIEKPODIUM als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar ontwerp van ..

De Eder Kuil: toeschouwerstribune

Van Pabstlaan 1
Ede
Omschrijving onderdeel 5: TOESCHOUWERSTRIBUNE. Inleiding De TOESCHOUWERSTRIBUNE als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar..

De Eder Kuil: kleedgebouw

Van Pabstlaan 1
Ede
Omschrijving onderdeel 6: KLEEDGEBOUW. Inleiding Het KLEEDGEBOUW als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar ontwerp van We..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Eder Kuil: orkestbak in Ede