Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Eder Kuil: parkaanleg in Ede

Tuin Park Landgoed

Van Pabstlaan 1
6711JW Ede
Gelderland

Bouwjaar: 1936
Architect: Weener


Beschrijving van De Eder Kuil: parkaanleg

2 PARKAANLEG PARKAANLEG als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar ontwerp van Weener. Omschrijving Bij de aanleg, die lichte invloeden vertoont van de landschappelijke tuinstijl, is zorgvuldig rekening gehouden met de geaccidenteerdheid van het terrein en is bestaande beplanting opgenomen in de groenaanleg. Het overgrote deel van de beplanting is aangelegd, waarbij inheemse planten zijn toegepast als hulst, coniferen, rododendron, laurier, taxus, berk, wilg en klimop. De beplanting is aangebracht rondom de paden, de gebouwen en het speelveld. Vanaf het open, verdiepte speelveld loopt de beplanting schuin omhoog naar straatniveau. Op de overgang tussen de orkestbak en het speelveld is lage beplanting aangebracht. Op de helling van het muziekpodium bevindt zich haagbeplanting. Rond de gebouwen en aan weerszijden van de paden is bosachtige beplanting aangebracht. Het padenstelsel zorgt voor een complete en functionele ontsluiting van het terrein en de gebouwen. Het stelsel maakt een goede regulatie van bezoekersstromen mogelijk en zorgt ervoor dat spelers zich vrijwel ongezien door het groen kunnen verplaatsen. De paden slingeren rondom het open speelveld tussen de bossages en de randbeplanting. De hoofdpaden zijn bestraat met beton met grind; secundaire paden zijn niet bestraat. Enkele delen van de paden hebben betonnen of bakstenen keermuren of zijn een stukje overdekt. De meeste trappen zijn met beton met grind bekleed. Waardering Parkaanleg van algemeen cultuurhistorisch, tuinhistorisch en stedenbouwkundig belang - vanwege de aanleg binnen de bestaande groenstructuur - vanwege het gebruik van reeds aanwezige hellingen in het terrein bij de aanleg van de toeschouwerstribune en het muziekpodium - vanwege de dominantie van het groen binnen het complex - als functioneel onderdeel van het complex - als kwalitatief hoogwaardige en complete ontsluiting van het complex - vanwege de verbindende rol van het groen tussen de diverse onderdelen van het complex - vanwege de functionele markeringen in groen van de orkestbak en het muziekpodium - vanwege de openheid van het speelveld omsloten door hoog opgaand groendiversiteit met groenblijvend karakter (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526100
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Aanduiding op de hoek Burgemeester Bootlaan - Van Pabstlaan

Het Openluchttheater Ede of Eder Kuil is een openluchttheater in de Nederlandse plaats Ede, dat gebouwd is in 1936 in het kader van de werkverschaffing. Sinds 1911 was op deze locatie een zandgat ontstaan door afgravingen. De architect is de heer A. Weener, toenmalig directeur van de gemeentewerken.

Het kaartverkoopgebouw, de kleedruimte en de toiletgebouwen zijn ontworpen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Het theater heeft 2060 zitplaatsen. Dit aantal is uitzonderlijk hoog, gelet op de grootte van Ede in die tijd. Het openluchttheater valt verder op door de fraaie parkaanleg. Het is een rijksmonument.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het theater beschadigd door de Duitsers. In 1945 voerden de Canadese bevrijders van Ede herstelwerkzaamheden uit. Ter nagedachtenis hieraan is bovenaan bij de entree van de tribune een monument onthuld.

Het theater wordt jaarlijks gebruikt als decor voor diverse evenementen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

In 2014-2015 werden de bouwwerken in het theater gerestaureerd. in 2015-2016 vindt de restauratie van de parkaanleg en infrastructuur plaats.[1]

Foto's


Monumenten in de buurt van De Eder Kuil: parkaanleg in Ede

De Eder Kuil: speelveld en toneelgebouw

Van Pabstlaan 1
Ede
Omschrijving onderdeel 1: SPEELVELD met TONEELGEBOUW. Inleiding Het SPEELVELD met aangrenzend TONEELGEBOUW als onderdeel van het complex "..

De Eder Kuil: muziekpodium

Van Pabstlaan 1
Ede
Omschrijving onderdeel 3: MUZIEKPODIUM. Inleiding Het MUZIEKPODIUM als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar ontwerp van ..

De Eder Kuil: orkestbak

Van Pabstlaan 1
Ede
Omschrijving onderdeel 4: ORKESTBAK. Inleiding De ORKESTBAK als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar ontwerp van Weener,..

De Eder Kuil: toeschouwerstribune

Van Pabstlaan 1
Ede
Omschrijving onderdeel 5: TOESCHOUWERSTRIBUNE. Inleiding De TOESCHOUWERSTRIBUNE als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar..

De Eder Kuil: kleedgebouw

Van Pabstlaan 1
Ede
Omschrijving onderdeel 6: KLEEDGEBOUW. Inleiding Het KLEEDGEBOUW als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar ontwerp van We..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Eder Kuil: parkaanleg in Ede