Heilig Hartbeeld in Teteringen

Oosterhoutseweg 114
4847DE Teteringen (gemeente Breda)

Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Inleiding Het Heilig Hartbeeld ligt ten noorden van de kapel van het voormalige Missiehuis St. Franciscus Xaverius, aan het eind van een lange beukenlaan. Het beeld werd op 1 juni 1930 ingewijd. Het heeft een traditioneel Neo-gotische vormgeving, de sokkel heeft de stijl van de Art Déco. Omschrijving Het beeld staat op een voor dit doel gegraven heuvel. De sokkel is trapvormig met drie treden en uitgevoerd in machinale baksteen, met geometrische decoratie van donkergroen geglazuurde baksteen. De afdekplaten en console zijn van hardsteen. In de baksteen is een plaquette aangebracht, met onleesbaar geworden tekst. Het meer dan levensgrote Heilig Hartbeeld is uitgevoerd in kunststeen, gewit en met een rood geschilderd Heilig Hart met stralenkrans. De Christusfiguur staat met uitgespreide armen, achter het hoofd een opengewerkt vierpasaureool. Waardering Het Heilig Hartbeeld is van algemeen belang. Het maakt deel uit van een complex van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de ontwikkeling van het katholicisme, in het bijzonder de stichting van kloosters en missiehuizen door congregaties ten behoeve van de opleiding van hun leden. Het geheel heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang der onderdelen en de inbedding in een landschappelijke omgeving met onder meer bomenlanen. Het is in hoofdlijnen gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)