Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Weilust Schuur in Breda

Kasteel Buitenplaats

Heusdenhoutseweg 21
4817NA Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1750-1790


Beschrijving van Huis Weilust Schuur

Omschrijving onderdeel 4: Schuur Omschrijving Een in oorsprong waarschijnlijk achttiende-eeuwse schuur (afgebeeld op de kadastrale kaart uit 1824/1832) op rechthoekige grondslag, voorzien van een grotendeels houten beplanking. De schuur is voorzien van een schilddak met aan de zuidzijde een wolfseind. Inwendig bevat de schuur nog oude en waardevolle onderdelen van de draagconstructie en andere historische details, waarbij veel secundair gebruikt materiaal aanwezig is. De schuur heeft waarschijnlijk gefunctioneerd als opslagruimte, wagenberging, veestalling enz. bij het boerenbedrijf. Waardering De waarschijnlijk achttiende-eeuwse, maar later op onderdelen gewijzigde schuur van Weilust is van algemeen belang vanwege: - de in hoofdzaak gave in- en uitwendige verschijningsvorm; - de waarde van constructieonderdelen vanwege ouderdom en bouwhistorie; - de functionele, historische en visuele samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526093
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Weilust Schuur in Breda

Huis Weilust: huis

Heusdenhoutseweg 21
Breda
Omschrijving onderdeel 1: Huis Omschrijving Het huis Weilust stamt in de huidige vorm uit 1787 en is de opvolger van een tot herenhuis ge..

Huis Weilust: parkaanleg

Heusdenhoutseweg 21
Breda
Omschrijving onderdeel 2: Parkaanleg Omschrijving De parkaanleg van de historische buitenplaats Weilust bestaat in hoofdzaak uit de omgra..

Huis Weilust: Vlaamse schuur

Heusdenhoutseweg 21
Breda
Omschrijving onderdeel 3: Vlaamse schuur Omschrijving De Vlaamse schuur is omstreeks 1800 gebouwd; wellicht in 1787, toen het huidige hui..

Onlangs witgepleisterde dorpshuis met schilddak

Kapelstraat 19
Breda
Onlangs witgepleisterde dorpshuis met schilddak. Bomen ervoor.

St. Annakapel

Heusdenhoutseweg 34
Breda
St. Annakapel. Laat 16e eeuws, met riet bedekt, kapelletje, gerestaureerd in 1934. Klokketoren in de vorm van tot boven het dak doorgetrokke..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Weilust Schuur in Breda