Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Weilust: Vlaamse schuur in Breda

Kasteel Buitenplaats

Heusdenhoutseweg 21
4817NA Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1787-1824


Beschrijving van Huis Weilust: Vlaamse schuur

Omschrijving onderdeel 3: Vlaamse schuur Omschrijving De Vlaamse schuur is omstreeks 1800 gebouwd; wellicht in 1787, toen het huidige huis werd gerealiseerd, maar zeker voor 1824: de schuur staat op de kadastrale kaart uit dat jaar. De schuur heeft een globaal rechthoekige grondslag, is voorzien van een beplanking en een met riet gedekte kap. De schuur heeft zijn oorspronkelijke grenenhouten draagconstructie, voorzien van telmerken. Vanwege het gebruik van de schuur (er moesten wagens doorheen kunnen rijden) bestaat de constructie uit een combinatie van dek- en ankerbalkconstructies. Waardering De omstreeks 1800 gebouwde Vlaamse schuur van Weilust is van algemeen belang vanwege: - het bouwtype Vlaamse schuur; - de gave uit- en inwendige verschijningsvorm inclusief de kenmerkende constructie; - de functionele, historische en visuele samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526092
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Weilust: Vlaamse schuur in Breda

Huis Weilust: huis

Heusdenhoutseweg 21
Breda
Omschrijving onderdeel 1: Huis Omschrijving Het huis Weilust stamt in de huidige vorm uit 1787 en is de opvolger van een tot herenhuis ge..

Huis Weilust: parkaanleg

Heusdenhoutseweg 21
Breda
Omschrijving onderdeel 2: Parkaanleg Omschrijving De parkaanleg van de historische buitenplaats Weilust bestaat in hoofdzaak uit de omgra..

Huis Weilust Schuur

Heusdenhoutseweg 21
Breda
Omschrijving onderdeel 4: Schuur Omschrijving Een in oorsprong waarschijnlijk achttiende-eeuwse schuur (afgebeeld op de kadastrale kaart ..

Onlangs witgepleisterde dorpshuis met schilddak

Kapelstraat 19
Breda
Onlangs witgepleisterde dorpshuis met schilddak. Bomen ervoor.

St. Annakapel

Heusdenhoutseweg 34
Breda
St. Annakapel. Laat 16e eeuws, met riet bedekt, kapelletje, gerestaureerd in 1934. Klokketoren in de vorm van tot boven het dak doorgetrokke..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Weilust: Vlaamse schuur in Breda