Huis Weilust: huis in Breda

Heusdenhoutseweg 21

Beschrijving van Huis Weilust: huis

Omschrijving onderdeel 1: Huis Omschrijving Het huis Weilust stamt in de huidige vorm uit 1787 en is de opvolger van een tot herenhuis geëvolueerde herenkamer. De boerderij waar het pand aan vast was gebouwd is bij de restauratie uit 1968 verdwenen. Het pand heeft een globaal vierkante grondslag en telt twee bouwlagen en een kapverdieping onder schilddak gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Aan de rechterzijde bevindt zich een aanbouw van 1823. Het pand is opgetrokken in gele baksteen. De voorgevel bevat de entree in omlijsting en verder op de begane grond en verdieping veelruits schuifvensters. De zijgevels bevatten hoofdzakelijk oorspronkelijke vensters (afgezien van de deur- en vensterpartij van de keuken). De achtergevel stamt uit 1968 en is gerealiseerd toen de boerderij werd afgebroken. Tegen de rechtergevel bevindt zich een restant van een oude waterput. Het interieur bevat in hoofdzaak de oude structuur (kelder, indeling begane grond), balklagen en kappen. Van uitzonderlijk belang is de uitmonstering van de herenkamer met beschilderde wandbespanningen (geheel in de geest van het buitenleven bestaande uit landschappen gestaffeerd met buitenhuizen, boerderijen, herders, ruiters, watervallen, een folly enz.), betimmeringen en schouw met portretstuk. In de keuken onder andere een schouw. Verder bevat het huis onder andere allerlei oude deuren en kozijnen. Waardering Het huis Weilust, grotendeels in 1787 tot stand gekomen, is van algemeen belang vanwege: - bouwtype, als voorbeeld van een tot buitenplaats geëvolueerde boerderij; - architectuurhistorie, vanwege de sobere, maar verzorgde architectuur; - kunst- en bouwhistorie, vanwege de gave inwendige structuur, balklagen, kappen en bijzondere onderdelen zoals de beschilderde wandbespanningen met - op de landelijke functie en ligging geënte - landelijke taferelen; - gaafheid van in- en exterieur en allerlei losse onderdelen; - zeldzaamheid van zulke buitenhuizen inclusief beschilderde 'herenkamer'; - de functionele, historische en visuele samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)