Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grenspaal geplaatst in opdracht van Marie zu Wied in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

bij Papeweg
2240AA Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: laatste kwart 19e eeuw


Beschrijving van Grenspaal geplaatst in opdracht van Marie zu Wied

Inleiding GRENSPAAL uit het laatste kwart van de 19de eeuw, is geplaatst ter afbakening van de Horsten door prinses Marie zu Wied, dochter van Z.K.H. Frederik der Nederlanden. Na het overlijden van haar vader in 1881 erfde zij het omvangrijke bezit aan buitenplaatsen van haar vader, waaronder De Horsten. Evenals haar vader liet zij aan aantal grenspalen plaatsen ter markering van het bezit. Deze komen relatief minder voor. De paal staat op zijn oorspronkelijke plaats. Omschrijving Kleine hardstenen paal met afgeronde top. Waardering De GRENSPAAL is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele samenhang met de buitenplaats Raaphorst. De paal staat op de oorspronkelijke plaats en heeft enige zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526074
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Prinses Marie op latere leeftijd
Standaard van prinses Marie

Wilhelmina Frederika Anna Elisabeth Maria (Marie), Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau (Huize De Paauw, Wassenaar, 5 juli 1841Neuwied, 22 juni 1910), was de tweede en jongste dochter van prins Frederik der Nederlanden en diens echtgenote prinses Louise van Pruisen. Haar ouders waren neef en nicht.

Biografie

Prinses Marie kampte al op jeugdige leeftijd met gehoorproblemen en was – net als haar 13 jaar oudere zuster Louise – geen schoonheid. Haar ouders hoopten haar uit te huwelijken aan de latere Britse koning Eduard VII. Eduards moeder, koningin Victoria, aanvankelijk een voorstander van een dergelijke verbintenis, blies het plan af nadat ze bij een ontmoeting had gezien hoe lelijk de prinses was. Wel hebben tijdgenoten haar innemende en tegelijk vorstelijke houding geprezen.

Op 18 juli 1871 – Marie was op dat moment 'al' 30 jaar – trouwde de prinses met prins Wilhelm Adolf van Wied. Het paar kreeg zes kinderen, waaronder Wilhelm, in 1914 kortstondig vorst van Albanië. Marie en Wilhelm woonden afwisselend in Duitsland, op het familieslot Neuwied in het Rijnland en op Huize De Paauw in Wassenaar, dat Marie van haar vader geërfd had. Het vroegere Paviljoen Von Wied in Scheveningen behoorde eveneens tot hun bezittingen.

Slot Neuwied

In de jeugd van prinses Marie was sprake van een uitgebreide Oranje-familie en leek de toekomst van de dynastie verzekerd. Tegen het eind van haar leven was de familie flink uitgedund. Prinses Marie zag daarom in de Nederlandse troonopvolging een rol voor haar familie weggelegd. Bij de hernieuwde vaststelling van wapens en vlaggen van het Koninklijk Huis in 1907 werd ook een specifieke paragraaf gewijd aan de prinses-weduwe Von Wied. Bij het overlijden van de prinses in 1910 was de toekomst van het Huis van Oranje echter verzekerd door prinses Juliana, die op dat moment één jaar oud was. Prinses Marie had op dat moment haar Nederlandse bezit al afgestoten.

Kinderen

Wilhelm met zijn vrouw en kinderen

Uit het huwelijk van Marie en Wilhelm werden zes kinderen geboren:

Voorouders

De voorouders van prinses Marie der Nederlanden
Prinses Marie der Nederlanden
(1841-1910)
Vader:
Prins Frederik der Nederlanden
(1797-1881)
Grootvader:
Koning Willem I der Nederlanden
(1772-1843)
Overgrootvader:
Stadhouder Willem V
(1748-1806)
Overgrootmoeder:
Prinses Wilhelmina van Pruisen
(1751-1820)
Grootmoeder:
Prinses Wilhelmina van Pruisen
(1774-1837)
Overgrootvader:
Koning Frederik Willem II van Pruisen
(1744-1797)
Overgrootmoeder:
Prinses Frederika van Hessen-Darmstadt
(1751-1805)
Moeder:
Prinses Louise van Pruisen
(1808-1870)
Grootvader:
Koning Frederik Willem III van Pruisen
(1770-1840)
Overgrootvader:
Koning Frederik Willem II van Pruisen
(1744-1797)
Overgrootmoeder:
Prinses Frederika van Hessen-Darmstadt
(1751-1805)
Grootmoeder:
Hertogin Louise van Mecklenburg-Strelitz
(1776-1810)
Overgrootvader:
Groothertog Karel II van Mecklenburg-Strelitz
(1741-1816)
Overgrootmoeder:
Frederika Caroline Louise van Hessen-Darmstadt
(1752-1782)

Ter nagedachtenis

Ter nagedachtenis aan Marie zijn er in verschillende Nederlandse plaatsen straten naar haar vernoemd. Zo hebben Baarn, Amersfoort[1], Bussum en Wassenaar een Prinses Marielaan en is er in Den Haag een Prinses Mariestraat.

Orden

In de 19e eeuw werden dames nog niet in de Nederlandse ridderorden opgenomen. Op 19 maart 1905 benoemde koningin Wilhelmina der Nederlanden haar achternicht, op dat moment de enige prinses der Nederlanden, tot Grootkruis in de Huisorde van Oranje[2].

Literatuur


Monumenten in de buurt van Grenspaal geplaatst in opdracht van Marie zu Wied in Wassenaar

Raaphorst, schiethuis met schietdoel

Raaphorst 6
Wassenaar
Inleiding SCHIETHUIS met SCHIETDOEL, behorende tot de buitenplaats Raaphorst staat op een open weide ten zuidoosten van de grote waterpart..

Raaphorst, botenhuis annex uitkijkpost

Raaphorst 6
Wassenaar
Inleiding BOTENHUIS, ANNEX UITKIJKPOST in een Eclectische, aan de neo-Gotiek verwante stijl is waarschijnlijk omstreeks 1855 ontworpen doo..

Eikenrode, dubbele Dienstwoning Eikenrode

Rijksstraatweg 390a
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 De DUBBELE DIENSTWONING, behorend bij de historische buitenplaats Eikenrode, is gebouwd in 1913 naar tekeninge..

Eikenrode, woonhuis

Rijksstraatweg 392
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Hoofdonderdeel van de historische buitenplaats Eikenrode is het WOONHUIS van het type villa, gebouwd in opdrac..

Eikenrode, tuinaanleg

Rijksstraatweg 392
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 4 Bij de historische buitenplaats behorende TUINAANLEG door Henri Roeters van Lennep uit 1936 voor het echtpaar ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grenspaal geplaatst in opdracht van Marie zu Wied in Wassenaar