Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wagenschuur en hooischuur bij "Achterbaanhoeve" in Wassenaar

Boerderij

Raaphorstlaan 1
2245BE Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 19e eeuw 1800 19e eeuw


Beschrijving van Wagenschuur en hooischuur bij "Achterbaanhoeve"

Schuur en wagenschuur en hooitas, aanvulling op de reeds bestaande bescherming zie no=38386. Inleiding WAGENSCHUUR EN HOOISCHUUR behorende bij de reeds beschermde 17de-eeuwse langhuisboerderij. Het stalgedeelte van deze boerderij is in de derde kwart van de 19de eeuw vervangen door de huidige stal. Toen is tevens de daar tegenoverliggende wagenschuur gebouwd in dezelfde stijl als de stal. De relatief grote 19de-eeuwse hooischuur is op het achtererf gelegen. Zowel de hoofd- als de bijgebouwen bevinden zich in vrijwel oorspronkelijke staat. Het complex vormt samen met de verdere erfinrichting met oprijlaan en boomgaard een gaaf geheel. Omschrijving De op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen wagenschuur heeft een ruim overstekend met pannen gedekt zadeldak. In de voorgevel verschillende openingen met centraal een dubbele deur deuren ter plaatse waarvan de dakgoot iets is opgetild. Rechts daarvan een rechthoekig venster, een rondboog deur en een rechtgesloten dubbele deur. Links daarvan een modernere schuifdeur en nog een rondboog deur. De aanbouw tegen de achtergevel is voor de bescherming van ondergeschikt belang. De rechter zijgevel, aan de straatzijde, heeft in de top een rondboog hooiluik; de linker is blind uitgevoerd. Inwendig de oude bestrating met klinkers en in het stalgedeelte een grup. De open hooischuur bestaat uit een houten constructie op een bakstenen fundamenten met aan de voorzijde natuurstenen poeren. Op de kavel staat tevens een betonnen schuur die van bescherming uitgesloten is. Waardering Het complex van boerderij met bijgebouwen en erf (oprijlaan en boomgaard) is van cultuur- en architectuurhistorisch belang - vanwege de ensemblewaarden met name de ruimtelijke, stilistische en functionele samenhang tussen de onderdelen; - vanwege de gaafheid; - als goed voorbeeld van een boerderij met bijbehorend erf en onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526072
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wagenschuur en hooischuur bij "Achterbaanhoeve" in Wassenaar

Boerderij "Achterbaanhoeve" onder topgevel, met opkamer

Raaphorstlaan 1
Wassenaar
Het pand ontleent zijn monumentale waarde uitsluitend aan de boerderij "achterbaanhoeve" onder topgevel, met opkamer. Steen met 1643. Langhu..

Boerderij "Laan en Berg"

Raaphorstlaan 3
Wassenaar
Het pand ontleent zijn monumentale waarde uitsluitend aan de boerderij "Laan en Berg" (17e eeuw), hoog kort dwarshuis, met verdieping, gedee..

Eikenhorst: portierswoning

Eikenhorst 5
Wassenaar
Inleiding Uit het midden van de 19de eeuw stammende PORTIERSWONING bij de zuidwestelijke entree van Eikenhorst is gebouwd in de traditie v..

Boerderij "Beresteinhoeve"

Raaphorstlaan 4
Wassenaar
Het pand ontleent zijn monumentale waarde uitsluitend aan de boerderij "Beresteinhoeve" 1848, oude topgevel, langhuistype. Opzij de karnmol..

Eikenhorst: toegangshek bij zuidelijke entree

Raaphorstlaan 5
Wassenaar
Inleiding Het TOEGANGSHEK staat aan de zuidwestelijke entree van Eikenhorst, deels geplaatst tegen de portierswoning Raaphorstlaan 5. De v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Wagenschuur en hooischuur bij "Achterbaanhoeve" in Wassenaar

Foto's (1)