Meer dan 63.000 rijksmonumenten


H. Gummarus: kruis in Wagenberg

Graf Begraafplaats

Dorpsstraat 58
4845CG Wagenberg (gemeente Drimmelen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1867


Beschrijving van H. Gummarus: kruis

Inleiding. KRUIS uit 1867, uitgevoerd in Neo-Gotische stijl en mogelijk afkomstig uit het atelier van G. Klep-de Bruijn te Breda. Het bevindt zich vrij centraal op de oorspronkelijk uit 1855 daterende begraafplaats ten zuidwesten van de kerk. Voor het kruis werd in 1868 f 222,83 betaald. Oorspronkelijk maakte het deel uit van een Calvarieberg. Omschrijving . Het object bestaat uit een frontaal gietijzeren Latijns kruis op een bolvormige sokkel met afgeplatte bovenzijde. De kruisarmen zijn ingevuld met stijlelementen die geheel aan de Neo-Gotiek zijn ontleend. De ajour bewerkte traceringen bestaan uit een aaneenschakeling van driepassen, vierpassen en meervoudig gelobde bogen. De kruisarmen eindigen in driepassen en op het snijpunt van de armen een vierpas. De voet van het kruis bestaat uit een rechthoekig tableau waarop van boven naar beneden: een zandloper, gekruiste zeisen en een doodshoofd met gekruiste beenderen, alle attributen van de dood die de kortstondigheid van het leven en het gestadig naderen van het stervensuur symboliseren. Aan weerszijden van het tableau twee voluten. Het kruis staat op een plaat die aan de voor- en achterzijde is afgezet met drie diamantvormige koppen. Waardering. Het kruis is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de rooms-katholieke grafcultuur aan het begin van de twintigste eeuw. Verder vanwege het belang voor de typologische ontwikkeling van gietijzeren kruisen. Het object bezit kunsthistorische waarden wegens de esthetische kwaliteit van het ontwerp en de detaillering in de voet. Het object heeft tesamen met de overige grafmonumenten op de begraafplaats en de belendende kerk met pastorie ensemblewaarden als markant onderdeel van een historisch gegroeid religieus ensemble aan de Dorpsstraat te Wagenberg. Het object is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526070
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van H. Gummarus: kruis in Wagenberg

H. Gummarus: pastorie

Dorpsstraat 56
Wagenberg (Gemeente Drimmelen)
Inleiding. De in het noordoosten gesitueerde PASTORIE ligt met de langsgevel in de rooilijn van de Dorpsstraat. Door bouwpastoor Oomen (zie..

Sint-Gummaruskerk

Dorpsstraat 56
Wagenberg (Gemeente Drimmelen)
Inleiding. Ten zuidwesten van de pastorie bevindt zich de r.-k. PAROCHIEKERK waarvan de toren enigszins achter de rooilijn van de Dorpsstra..

Zeldenrust

Kerkdijk 19
Hooge Zwaluwe (Gemeente Drimmelen)
"Molen". "Zeldenrust", ronde stenen stellingkorenmolen uit 1866.

De Arend (Terheijden)

Molenstraat 40
Terheijden (Gemeente Drimmelen)
Molen "De Arend", ronde stenen stellingkorenmolen uit 1736.

Willibrordus

Kerkdijk 1a
Hooge Zwaluwe (Gemeente Drimmelen)
Inleiding. De KERK werd in 1865 gebouwd in Neo-Gotische stijl naar ontwerp van een onbekende architect of aannemersbedrijf in opdracht van ..

Kaart & Routeplanner

Route naar H. Gummarus: kruis in Wagenberg

Foto's (6)