Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Janskerk: kerk in Gassel

Kerkelijk Gebouw

Julianaplein 1
5438AK Gassel (gemeente Grave)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1850-1875


Beschrijving van Sint Janskerk: kerk

Omschrijving complex-onderdeel (1) De Rooms Katholieke kerk Sint Johannes de Doper betreft een driebeukige neogotische kruiskerk, gebouwd in 1875 naar ontwerp van architect J. Werten en is opgetrokken in rode baksteen (kruisverband). De toren met de hoofdentree telt vier geledingen, heeft overhoekse steunberen en een laag tentdak met balustrade en hoekpinakels. Naast de hoofdentree bevat de toren o.m. een bovenlicht in de vorm van een spitsboog, gevuld met glas-in-lood in een casement dat beëindigd wordt door een klimmende rand van spitsbogen. Op de toren een korte, met leien gedekte spits met smeedijzeren kruis. Van het basilicale schip zijn de zijbeuken aan weerszijden van de toren doorgetrokken. Het driezijdige koor telt één travee en heeft een driezijdige sluiting. De zijbeuken zijn op identieke wijze beëindigd, maar zijn één travee korter dan het koor. De bakstenen gevels bevatten enkele natuurstenen details (o.a. plint, afzaten, traceringen, torenbalustrade) en is uitgevoerd met sierfriezen en spitsboognissen. Het dak is belegd met leien in Maasdekking. Van de kerkinventaris zijn onder meer vermeldenswaard: twee zij-altaren (gewijd aan Maria en aan Jozef), preekstoel (1892), twee biechtstoelen (circa 1875), balustrade zangkoor (samengesteld, deels 18de- deels 19de-eeuws), bankenplan in middenschip en zijbeuken, eikenhouten kazuifelkast in sacristie, corpus in sacristie, Pietà rechts van ingangsportaal (1912), doopvont (1926), doophek met beeld van Johannes de Doper (laatste kwart 18de eeuw). Het eenklaviersORGEL van F.C. Smits, in 1848 gemaakt, is gaaf bewaard gebleven. Smits heeft een onderpositief voorbereid, maar voor dit tweede klavier geen windlade met pijpwerk geleverd. Waardering De Rooms Katholieke kerk Sint Johannes de Doper uit 1875 naar ontwerp van architect J. Werten is van algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de bouwkundige gaafheid van exterieur en interieur; - de inventaris die grotendeels uit de bouwtijd dateert en in combinatie met de architectuur de religieus-historische zeggingskracht van de kerk verhoogt; - de architectuurhistorische betekenis van de kerk, met name als topstuk in het oeuvre van J. Werten en als representant van een eenvoudige doch complete dorpskerk en als - wezenlijk historisch onderdeel van het complex waartoe ook pastorie en kerkhof behoren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526041
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint Janskerk: kerk in Gassel

Sint Janskerk: pastorie

Julianaplein 1
Gassel (Gemeente Grave)
Omschrijving complexonderdeel 2: De pastorie uit circa 1850 is een wit, in blokverband gepleisterd L-vormig gebouw van twee lagen met kapve..

Sint Janskerk: ommuurde kerkhof met smeedijzeren poort en verschillende graftekens

Julianaplein 1
Gassel (Gemeente Grave)
Omschrijving complexonderdeel 3: Ten westen van de kerk Sint Joannes de Doper ligt een ommuurd kerkhof, uitgevoerd met een smeedijzeren poo..

Bergzicht

Hoeve 23
Gassel (Gemeente Grave)
Molen. "Bergzicht", achtkante bergkorenmolen op stenen voet, romp en kop met riet gedekt. Bouwjaar: 1808.

Gepleisterde boerderij onder met riet en pannen gedekt wolfdak

Oude Kleefsebaan 59
Overasselt (Gemeente Heumen)
Gepleisterde boerderij onder met riet en pannen gedekt wolfdak, blijkens jaartalankers in de voorgevel uit 1770. In de voorgevel vensters me..

Zeldenrust

Oude Kleefsebaan 23A
Overasselt (Gemeente Heumen)
Mooie, gesloten standaardmolen anno 1736, afkomstig uit Geertruidenberg. Hier geplaatst in 1890.

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint Janskerk: kerk in Gassel