Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Hervormde Kerk in Zuidwolde

Kerkelijk Gebouw

Hoofdstraat 98
7921AP Zuidwolde (gemeente De Wolden)
Drenthe

Bouwjaar: 1502


Beschrijving van Nederlands Hervormde Kerk

Inleiding De Nederlands Hervormde kerk, gesitueerd aan de Hoofdstraat 98 te Zuidwolde in de provincie Drenthe, geniet wettelijke bescherming ingevolge de Monumentenwet 1988 vanwege de twee luidklokken uit 1502 met klokkenstoel. Beide klokken zijn gegoten door Willem van Wou, van wiens oeuvre nog acht klokken bewaard zijn gebleven: in Culemborg, Den Oever, Huis ter Heide (provincie Utrecht), Oudewater, Soest, Wijk bij Duurstede en Zuidwolde (provincie Drenthe, twee stuks). Omschrijving NEDERLANDS HERVORMDE KERK, beschermd VANWEGE de twee monumentale LUIDKLOKKEN met bestaande KLOKKENSTOEL in de klokkentoren. Beide luidklokken zijn in 1502 door Willem van Wou gegoten. De ene klok heeft een doorsnede van 0.77 meter, toon Ais 1 en een gewicht van 283 kilo. Volgens het randopschrift is de klok gewijd aan "IHESUS MARIA IOHANNES SANCTA ANNA ORA PRO NOBIS WILHELMUS DIE WOU ME FECIT ANNO DOMINI M CCCCCII". De tweede klok heeft een diameter van 0.88 meter, toon Gis 1 en een gewicht van 373 kilo met als randopschrift: "IHESUS MARIA IOHANNES AC MATERNUS ORA PRO NOBIS WILHELMUS DE WOU MET FECIT ANNO DOMINI M CCCCCII". De klokkentoren bevindt zich op de nok van de kerk, aan de westzijde. Waardering De Nederlands Hervormde kerk, gesitueerd aan de Hoofdstraat 98 te Zuidwolde in de provincie Drenthe geniet wettelijke bescherming vanwege de twee LUIDKLOKKEN uit 1502 met KLOKKENSTOEL in de klokkentoren op basis van: - de staat van hoge ouderdom van de twee luidklokken met klokkenstoel; - de hoge mate van zeldzaamheid van de twee luidklokken met klokkenstoel; - de hoge graad van historisch vakmanschap dat in de twee luidklokken van Willem van Wou besloten ligt, met name in de toon, in de kwaliteit van het gietwerk en zowel in de detaillering van de ornamentiek als in de opschriften. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526039
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands Hervormde Kerk in Zuidwolde

De Vlijt (molenromp) (Op Hoop van Zegen)

Molenstraat 12
Zuidwolde (Gemeente De Wolden)
Molen. Beltmolen "De Vlijt" 1878, sedert 1909 "Op Hoop van Zegen" geheten.

Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel, bijschuur en erfaanleg

Steenbergen 5
Zuidwolde (Gemeente De Wolden)
Inleiding BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit: - BOERDERIJ gebouwd in ambachtelijk traditionele stijl volgens het hallehuis-type met middenlang..

Hallenhuisboerderij met langsdeel

Steenbergen 1
Zuidwolde (Gemeente De Wolden)
Inleiding Boerderij van het hallehuistype met langdeel. De boerderij is rond 1860 in ambachtelijk-traditionele stijl gebouwd ter plaatse va..

Houten bijschuur onder rietgedekt schilddak

Steenbergen 1
Zuidwolde (Gemeente De Wolden)
Inleiding Bijschuur gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl, gelegen ten oosten achter de boerderij. Omschrijving Houten bijschuur op ..

Boerderij met zijbaander

Hoogeveenseweg 4
Zuidwolde (Gemeente De Wolden)
Aardig gelegen boerderij met zijbaander. In de gevel van het woongedeelte ramen met kalf en kleine roedenverdeling.

Kaart & Routeplanner