Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zorgwijk in Ellewoutsdijk

Boerderij

Hellewoudstraat 1
4437AL Ellewoutsdijk (gemeente Borsele)
Zeeland

Bouwjaar: 1760-1765


Beschrijving van Zorgwijk

Inleiding Boerderij Zorgwijk, haaks op de weg gelegen hoofdgebouw van het complex. Omschrijving Hoofdvorm en dak. De boerderij bestaat uit een woonhuis (aan de weg gelegen), één bouwlaag, met een ten gevolge van verbreding asymmetrisch zadeldak onder pannen. De schuur steekt aan één zijde uit (oorspronkelijk aan beide zijden) en is voorzien van een zadeldak onder rode en gesmoorde oud-Hollandse pannen. Het woonhuis is opgetrokken in IJsselsteen, de voorgevel wordt bekroond door een getrapt ornament afgedekt met tegels. De schuur is gedeeltelijk met hout bekleed, gedeeltelijk in fasen versteend omstreeks 1900; de gehele plint bestaat uit IJsselsteen. Gevels. In de voorgevel van het woonhuis drie schuifvensters, boven een draaivenster, in de zijgevels enkele vensters. De vensters zijn hoofdzakelijk historisch; enkele zijn deels vernieuwd. Het schuurgedeelte heeft drie dubbele deeldeuren aan de ene zijde, staldeuren aan de andere zijde. De achtergevel is ingrijpend, maar met oude materialen en in de oude vorm, gerestaureerd. Interieur. Het voorhuis bestaat uit een grote kamer (oorspronkelijk voor- en achterkamer) met links daarvan de keuken. In de voormalige achterkamer de in hoofdzaak bewaarde bedsteden aan weerszijden van de spinne. De wand met stookplaats (oorspronkelijk was deze, zoals op de verdieping waarneembaar is, breder) is bezet met mangaankleurige tegels met diverse voorstellingen. Uitsparing voor de Statenbijbel. Zoldering met eenvoudige sleutelstukken. Op de verdieping is één rondhouten juk zichtbaar. Op de overgang tussen woonhuis en stal een gang over de gehele breedte van het pand, oorspronkelijk dienstgang, met de ene deur tegenover het varkenskot. Aan de andere zijde (noordzijde) kelder met tongewelf, bereikbaar via deur met snijwerk; ernaast een half-open pottenkast. Het schuurgedeelte bevat zeven vakken, acht complete historische gebintstellen (ankerbalkgebinten met aan één zijde overstek). Paarden-, koe- en schapenstal inclusief grup, voerbakken enz. nog geheel aanwezig. Waardering De boerderij Zorgwijk is van algemeen belang vanwege: - bouwtype - interieur, met onder andere qua structuur vrijwel gaaf voorhuis met bijzondere onderdelen zoals spinne, bedsteden, betegelingen, kelder enz. en het eveneens vrijwel gaaf bewaard gebleven, wat betreft gebruik herkenbare achterhuis - samenhang met de bijgebouwen en het erf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526030
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zorgwijk in Ellewoutsdijk

Wagenschuur

Hellewoudstraat 1
Ellewoutsdijk (Gemeente Borsele)
Omschrijving Het wagenhuis is een gebouw op rechthoekige grondslag, geheel met (tussen 1990 en 2000 vernieuwde) houten delen betimmerd, ond..

Varkenskot bij boerderij Zorgwijk

Hellewoudstraat 1
Ellewoutsdijk (Gemeente Borsele)
Omschrijving Varkenskot bij boerderij Zorgwijk Bakstenen pand van één bouwlaag onder zadeldak, voorzien van de historische houten const..

Het erf van de boerderij Zorgwijk

Hellewoudstraat 1
Ellewoutsdijk (Gemeente Borsele)
Omschrijving Het erf van de boerderij Zorgwijk Het erf heeft twee toegangen aan weerszijden van de boerderij. Links voert een met keien be..

Fort Ellewoutsdijk

Kustbatterij Fortweg
Ellewoutsdijk (Gemeente Borsele)
In 1834-1839 tot standgekomen kustbatterij ter bescherming van de noordelijke vaargeul van de Westerschelde. Zeszijdige redoute met twee lan..

Marmeren borstbeeld man

Langeviele 6
Ellewoutsdijk (Gemeente Borsele)
Onderdeel 8 Omschrijving Vierkante, natuurstenen sokkel met marmeren borstbeeld van een man, in de noordwesthoek van de voortuin. Waarder..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zorgwijk in Ellewoutsdijk

Foto's (14)

Alle 14 foto's weergeven