Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lourdesgrot Mariadal in Roosendaal

Kerkelijk Gebouw

Vincentiusstraat 3
4701LM Roosendaal
Noord Brabant

Bouwjaar: 1936


Beschrijving van Lourdesgrot Mariadal

Inleiding De in 1936, kort na de stichting van klooster Mariadal, gebouwde Lourdesgrot in de tuin van het klooster. Omschrijving De grot is uitgevoerd in beton en opgetrokken als 'ware afbeelding' (zij het verkleind) van de grot te Lourdes. Beelden van Maria en Bernadette zijn aanwezig. Voor de opening een hekwerk. Waardering De in 1936 gebouwde Lourdesgrot van klooster Mariadal is van algemeen belang vanwege: typologie, vanwege de relatief natuurgetrouwe uitbeelding van de grot te Lourdes op kleine schaal; materiaal, vanwege de uitvoering in beton; de samenhang met klooster en kloostertuin, ook omdat het klooster gezien de naam Mariadal de Mariaverering in bijzondere ere hield; de cultuurhistorische zeggingskracht als onderdeel van een kloostertuin waarin de grot en andere elementen (zoals Mariakapel, grafkapel, begraafplaats enz.) een religieuze duiding aan de tuin geven die daarvan ook het eigene uitmaakt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526025
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Lourdesgrot Mariadal in Roosendaal

Kapel klooster Mariadal

Vincentiusstraat 3
Roosendaal
Inleiding. KAPEL in de tuin van klooster Mariadal, gebouwd voor de orde van de Franciscanessen Penitenten Recollectinnen naar ontwerp van J..

Kloostertuin Mariadal

Vincentiusstraat 3
Roosendaal
Inleiding Tuin van het klooster Mariadal, in 1934 tezamen met het klooster aangelegd en sindsdien in hoofdzaak ongewijzigd. In de tuin bevi..

Muur van klooster Mariadal

Vincentiusstraat 3
Roosendaal
Inleiding. MUUR behorend bij het klooster Mariadal, gebouwd voor de orde van de Franciscanessen Penitenten Recollectinnen naar ontwerp van ..

Klooster Mariadal

Vincentiusstraat 5
Roosendaal
Inleiding. KLOOSTER Mariadal, gebouwd voor de orde van de Franciscanessen Penitenten Recollectinnen naar ontwerp van J.Th.J Cuypers en F.B..

Woonhuis in Neo-Renaissancestijl

Brugstraat 39
Roosendaal
Inleiding. WOONHUIS opgetrokken in 1908 naar ontwerp van F.B. Sturm in Neo-Renaissancestijl als eigen woonhuis. Het pand ligt aan de linke..

Kaart & Routeplanner

Route naar Lourdesgrot Mariadal in Roosendaal